De Nederlander Kees van Leeuwen is hoogleraar aan de
universiteit van Bordeaux. Ik bewonder zijn heldere artikelen in Perswijn. En
ik vind het adembenemend dat tegenwoordig álles wordt onderzocht: de
samenstelling van de grond van verschillende wijngaardpercelen, het gedrag van
de druivenvariëteiten, de menselijke handelingen in de wijngaard én in de
kelder. Zeker is dat er vroeger – niet gehinderd door kennis – anders wijn werd
gemaakt: hoppa, alle druiven bij elkaar en kijken waar we uitkomen… In deze
Siciliaanse wijn uit San Stefano Briga di Messina zijn onder meer nerello,
cappuccio, nocera , acitana, tignolino, galatena en calabrese verwerkt. Om met
je tong over te struikelen. En ook verduveld lastig te onthouden. Proefnotitie:
duidelijk tuilé-kleurig, dakpannenbruin, doorzichtige kleur. Krachtige en rijke
neus met morellen, mineralen, vuursteen en leer. Rijpe pruimen. De wijn was
vier uur vooraf gedecanteerd: volronde smaak met boerse kracht. Je ziet hier
een bodybuilder die aan het hooien is. Véél wijn in de mond. Sappig. Brengt bij
kwakkelig weer de zon meteen weer in het glas. Ontzettend aardig glas wijn, maar
het is géén allemansvriend, deze stoere Siciliaan. ’s Morgens zag ik mooie
verse zeeduivel en die liet ik niet liggen. We hebben de wijn gedronken bij in
(deze) rode wijn bereide zeeduivel, Lotte a la Bourguignonne. Met gestoofde
kastanjechampignons en kleine uitjes. Verrukkelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten