zondag 29 juli 2012

Palari Faro 2005, Azienda Agricola Palari


De Nederlander Kees van Leeuwen is hoogleraar aan de universiteit van Bordeaux. Ik bewonder zijn heldere artikelen in Perswijn. En ik vind het adembenemend dat tegenwoordig álles wordt onderzocht: de samenstelling van de grond van verschillende wijngaardpercelen, het gedrag van de druivenvariëteiten, de menselijke handelingen in de wijngaard én in de kelder. Zeker is dat er vroeger – niet gehinderd door kennis – anders wijn werd gemaakt: hoppa, alle druiven bij elkaar en kijken waar we uitkomen… In deze Siciliaanse wijn uit San Stefano Briga di Messina zijn onder meer nerello, cappuccio, nocera , acitana, tignolino, galatena en calabrese verwerkt. Om met je tong over te struikelen. En ook verduveld lastig te onthouden. Proefnotitie: duidelijk tuilé-kleurig, dakpannenbruin, doorzichtige kleur. Krachtige en rijke neus met morellen, mineralen, vuursteen en leer. Rijpe pruimen. De wijn was vier uur vooraf gedecanteerd: volronde smaak met boerse kracht. Je ziet hier een bodybuilder die aan het hooien is. Véél wijn in de mond. Sappig. Brengt bij kwakkelig weer de zon meteen weer in het glas. Ontzettend aardig glas wijn, maar het is géén allemansvriend, deze stoere Siciliaan. ’s Morgens zag ik mooie verse zeeduivel en die liet ik niet liggen. We hebben de wijn gedronken bij in (deze) rode wijn bereide zeeduivel, Lotte a la Bourguignonne. Met gestoofde kastanjechampignons en kleine uitjes. Verrukkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten