In Sachsen, vlak bij Dresden, ligt Schloss Wackerbarth. Vanuit
Amsterdam vergt het een dag reizen naar het Oosten om hier te komen (750
kilometer), vlak bij zowel de Poolse als Tsjechische grens. Deze droge wijn
komt uit Radebeul, een domein met wijngaarden op terrassen. Het domein herbergt
sinds de heropening in 2002 ook een ‘’Weinakademie’’ waar de geïnteresseerde
leek opleidingen kan volgen. De wijn van de druif Bacchus noemt het domein zelf
ook een rariteit. De Bacchus is een kruising van Sylvaner, Riesling en Muller
Thurgau. De druif is gecreërd door Peter Morio in 1933 in de Pfalz, in 1972
volgde de erkenning van de druif als edele variëteit. Hoewel de druif – genoemd
naar de Romeinse god van de wijn- gemakkelijk is in de teelt en vrij
productief, neemt de belangstelling voor de druif af. Ik kreeg deze fles van
wijnvriend Kees, die de wijn van een aanbeveling voorzag. Kees heeft helemaal
gelijk. De neus is verfijnd met mooie citrus en grapefruit tonen. Best wel
expressief die neus en een viefe, lenige smaak. De wijn lag al enkele dagen in
de koelkast toen we op het idee kwamen om die te combineren met enkele
garnalenkroketjes. Fijne combinatie.
Website van het domein:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten