Lief gaat naar
een hartsvriendin, ze komt laat thuis, want de dames gaan uit eten. Ze kiezen
voor een top-Italiaan. We schrijven 1990. Den Haag. Ze gaan eten bij restaurant
Da Roberto aan het Noordeinde. Ik weet dat zo goed omdat Roberto zijn boek
Koken als Roberto met datum voorin heeft gesigneerd (Per una Bel Bronze, ja ja
laat dat maar aan Italianen over). Ik ben helemaal verknocht aan de
basisrecepten uit dit boek, zoals tomatensaus en coulis. Maar goed, in dat boek staat een dessert met
als advies: Torcolato. Toen ik indertijd bij een slijter nietsvermoedend een
flesje Torcolato wilde kopen, kreeg ik de deksel op mijn neus. Nee, dat heb ik
niet. De slijter (een vrouwelijke vinoloog) pakte er een handboek bij. Ze keek
mij nog eens goed aan. “Nou, nou, dat is een bijzondere wijn”, zei de vinoloog.
Aan haar gezicht zag ik dat ik in haar
achting steeg. Maar… niet leverbaar. Hoe
gaat dat daarna? Je vraagt nog eens links
en rechts, Torcolato bleek zelfs bij de Italiaanse groothandel waar ik graag
kom niet leverbaar en… Torcolato verdween uit mijn belangstelling. Toen ik onlangs bij Henri Bloems in Tilburg enkele
flessen Chablis kocht en naar de kassa liep, zag ik een vak met halve flesjes Torcolato. Bloems’ Marcel Kattestaart is gespecialiseerd
in Italiaanse wijnen. En hoppa, natuurlijk steek ik mijn arm uit om zo’n halfje
mee te nemen. Er staat een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van deze geheime Italiaanse zoete witte wijn in de New York Times (klik HIER). De wijn is
gemaakt van garganega druiven (waar ook Soave van wordt gemaakt), vespaiolo en tocai
friulano. Torcolato ontleent zijn naam aan strengen in elkaar gedraaide druiven
die te drogen worden gehangen. Hoe proeft die Torcolato nou? Deze zeven jaar
oude wijn heeft een kleur van cognac, mahonie met een goudgloed. De wijn
walsend in het glas, zie ik een vette wijn, stevige viscositeit. Het bouquet
van de wijn is heel breed: lavendelhoning, marsepein en Turks Fruit. Voluptueuze
en Rubensiaans rijke smaak. Met een abrikozen-pittige nasmaak. Een meditatiewijn.
Of jaloersmakend aperitief. Pracht dessertwijn. Lief maakte er niet Roberto’s
Tiramisu bij, maar gecarameliseerde aardbeien met vanilleschuim/room uit de
oven.
Binnenkort wip ik maar weer eens naar binnen bij Marcel........
BeantwoordenVerwijderenGr, Berry