Zo’n 170 kilometer onder Innsbruck in Oostenrijk en 110
kilometer noordelijker dan Verona ligt Lavis, in Trentino Alto Adige. In het dorp
kijk je naar alle kanten tegen bergwanden, soms uiterst grillig en rauw. Het huis
maakt wijn van verschillende druiven, zoals chardonnay, pinot grigio, traminer,
müller thurgau en de lokale marzemino en teroldego rotaliano. Ik heb
verschillende flessen met veel genoegen gedronken. Bij de importeur valt mijn
oog op een fles waarin een ongewone combinatie van druiven samengaat: cabernet,
merlot en pinot nero. Dus fluks zo’n flesje meegenomen. Beste vriend komt op de
barbecue en dat is een mooie gelegenheid om deze wijn te openen. Deze wijn uit
de Dolomieten kreeg 12 maanden houtrijping op kleine barriques van Frans
eikenhout. De wat mysterieuze dame die in pasteltint op het etiket staat zou
voor een voorouder door kunnen gaan, of een Madonna Maria, maar het is een foto
van de wijnmaker Marina Mariani die de wijn componeerde en is overleden. De
wijn neemt de liefhebber meteen in met een héél voorname neus met veel vanille
en rijkdom. Daarna komen werkelijk tal van expressies, de een nog mooier dan de
andere, nu na vijf jaar flesrijping: ik ruik morelkersen en pruimen, maar later
ook tabak en leer. Vijgen als de wijn wat langer in het glas verblijft. De
smaak heeft een mooie fluweeltoets, het is een verfijnd glas wijn, een feestje
om te proeven. De wijnmaker beschrijft dat de druiven groeien op de heuvels
rond Trento en Cirè di Pergine. Cabernet en merlot komt van Casteller
wijngaarden, een heuvel bij Trento die gericht is op het zuiden en geschikt
voor deze Bordeaux druiven. De pinot nero geeft de wijn zijn elegantie, aldus
de wijnmaker. De druiven worden apart opgevoed op hout en later dus gemengd.
Cabernet 68%, merlot 21% en pinot nero 11%. Fijne ontdekking, deze
Dolomietenwijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten