zondag 24 juli 2011

Domaine du Jas d’Esclans 2007 Côtes de Provence, Cuvee du Loup

Juli en augustus moeten nieuwsluwe maanden zijn. Waarbij je verpoost aan het water, met een Telegraaf waarvan journalist Koos Postema ooit heeft gezegd dat de grootste verdienste van die krant is dat je die in een kwartiertje leest. Enfin, ’s zomers lees je in de Telegraaf van alles dat je nooit las: Stan Huygens Journaal (niet alleen snel plaatjes kijken), de horoscoop, het misdaadnieuws etc.  Maar in 2011 is alles anders: het zijn géén komkommertijden voor het nieuws. Zelfs de Tour de France is oneindig veel spannender dan anders. Europese politici maken overuren om het faillissement van Griekenland (en wat zijn dan de gevolgen voor de euro?) te bezweren. De Belgische koning spreekt met gebalde vuisten voorafgaand aan de nationale feestdag een emotionele rede uit waarin hij de politici oproept eens over de muurtjes van het partijbelang te kijken, nu het land al meer dan 400 dagen na de verkiezingen geen regering heeft (een wereldrecord). In Noorwegen schiet een activist tegen de multiculturele samenleving bijna zeventig jongeren dood op een eilandje, terwijl hij in Oslo een bom laat ontploffen die slachtoffers maakt in het regeringscentrum. Acteur John Kraaijkamp is overleden, hij werd 86 jaar. Dat is een contrast met het geknakte leven van de beste soulzangeres van het laatste decennium, Amy Winehouse, overleden op 27-jarige leeftijd. Tot slot regent het veel. Dag in, dag uit. Dan heb je behoefte aan een glas om je met het leven te verzoenen, een glas wijn waarbij je de grijze cellen goedmoedig kunt toespreken, rustig maar jongens, even pauze, even niks. Zo’n glas is Domaine du Jas d’Esclans 2007 Côtes de Provence, Cuvee du Loup. Een voorname neus met vanille en kruiden, lekker rijk. Een fluwelige smaak, vol en geconcentreerd, je hebt écht serieuze wijn in het glas. Veel kersen in de smaak, chocolade ook. We combineren met een huiselijke tagliatelle met tomatensaus en lekkere gehaktballetjes. Inderdaad: troosteten. De combinatie maakt een tikje zorgeloos, en dat is precies wat we nodig hebben. De rode Provence is gemaakt van 80% syrah en 20% grenache. Bescheiden opbrengst van 30 hl./ha. Elevé en barriques meldt het etiket, deels op nieuw hout dat zo’n voorname toon geeft. Het wijngoed ligt zo'n 25 km. ten noorden van Saint Tropez. De bodem hier bestaat uit rode gres, kalk, leem en kiezel. Piepklein ter grootte van een vingerpink staat een Agriculture Biologique etiket op de fles: de wijn is gemaakt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen om onkruid en insecten te bestrijden.
Importeur: wijnhandel Jean Berger, Swalmerstraat 5, Roermond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten