In het Ahr gebied liggen 557 hectaren wijngaarden, waarvan 478 ha. voor rode wijn. Daarvan is maar 7,5% beplant met Frühburgunder. Oz Clarke noemt de druif niet eens in zijn Druiven en Wijnen. Jancis Robinson’s Oxford Companion of Wine heeft een heel klein lemma. Zoals het woord al aangeeft is de Frühburgunder familie van de Burgunders, het is een mutatie van de Blaue Spätburgunder. De druif heeft kleinere druifjes met een dikkere schil. De wijnen die ervan gemaakt zijn onderscheiden zich door een robijnrode kleur en zijn fruitrijk. Zijn naam kreeg dit curieuze druifje omdat de druiven heel vroeg rijp zijn, medio augustus. Tot het begin van de twintigste eeuw was de Frühburgbunder de meest aangeplante druif in de Ahr, maar vooral in de jaren zestig werd de druif afgedankt – te kwetsbaar voor ziektes. Er zijn nu nog maar enkele wijnbouwers die de druif verbouwen. En daar mogen we best dankbaar voor zijn, want deze Deutzerhof Frühburgunder 2008 Cuvee Alpha & Omega is beslist zeer de moeite waard. De kleur is zeer doorzichtig licht rood. De neus geeft een stalimpressie, maar vooral kreupelhout. Erg mooi. De wijn smaakt verfijnd, denk aan een frivool fotomodel, vol levenslust. Een ballerina, heel vief, vol spanning. Het is een verrukkelijk glas wijn, licht en speels. Naar het schijnt heeft ook de Slow Food beweging zich opgeworpen om de Frühburgunder te ‘redden’. Da’s mooi. Deutzerhof is een familiedomein, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1574. Het domein zelf ligt prachtig in een kom met een microklimaat. In de proefkamer voelde ik mij te gast in het Oval Office van de Amerikaanse president, voor wat het waard is. De Frühburgunder is hier op slechts 0,63 hectaren aangeplant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten