zondag 9 september 2012

Mas Amiel Vintage 2004, Maury


Avontuur zit in een klein hoekje. En er zijn talloze manieren om je leven een avontuurlijk vleugje te geven. Bijvoorbeeld met een chocoladeproeverij na het diner. Zo gezegd, zo gedaan. We nemen twee stukjes Valrhona Grand Cru chocolade (die komt uit de Rhône, bij Tain l’Hermitage), een met 85% cacao Albinao geheten, een met 65% cacao die Guanaja heet en Lindt chocolade uit Zwitserland, een 70% cacao variant met wat amandel erin verwerkt. Bij gerechten met chocolade of chocolade zonder meer kun je beter niet experimenteren met de wijn, maar een ‘klassieke combinatie’ maken. Er zijn ten minste drie wijnen die uitstekend combineren: Banyuls, Pedro Ximenez sherry of Maury. Mas Amiel is een toonaangevende producent van Maury in Roussillon. De vin doux naturel wordt gemaakt van grenache noir, in het productieproces wordt alcohol toegevoegd. De wijn  is harmonieus en elegant, bij chocolade komt een vrij prominente en aangename framboos-toon los. Echt genieten. Welke chocolade de lekkerste was? De Lindt combineerde het mooist met de Maury. Guanaja kwam daarna en de Albinao chocolade vind ik te heftig. Die heeft overigens ook voordelen, want je nuttigt daarvan niet veel. En het past dus heel goed in een afgewogen eetpatroon of dieet (altijd het glas halfvol zien). Die Lindt chocolade is zó lekker dat je moeiteloos een tablet opeet. En dus nog een glas Maury erbij.
Maitre chocolatier Lindt heeft eigen winkels in Nederland in Lelystad, Utrecht en Scheveningen, klik hier voor de website. Mas Amiel heeft een hele mooie en complete website, klik hier.
Meer lezen over Mas Amiel?  Lees het profiel op de onvolprezen Winedoctor. http://www.thewinedoctor.com/roussillon/masamiel.shtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten