De overgrote
plas witte wijn drinken we jong. Een klein deel kan rijpen. Zoals deze wijn van
vulkanische grond, goudkleurig – gemaakt van de carricante druif. Jancis Robinson maakt niet veel woorden vuil
aan de beschrijving van deze druif: zesty Eastern Sicilian. Daar moeten we het
mee doen. Mijn vertaalprogramma ‘pakt’ het woord zesty niet. Maar de Oxford
Advanced Learners Dictionary biedt uitkomst. Zest staat
voor1 great interest or pleasure en 2 pleasing or stimulating quality of
flavor. Plezierige
Oost-Siciliaan, dus. Is dat zo? De wijnstokken staan in de buurt van de Etna
vulkaan. We gaan het proeven. Mijn medeproevers ruiken mandarijn, honing, boenwas,
een oude champagneneus, rijpe appels en cider. Dat stemt overeen met mijn aantekeningen:
een neusje van edik (een verfijnde azijn) met bloemen en roomboterbabbelaars. De
smaak is tamelijk hoog in de bitters, in de smaak sherrytonen, amandel en
champignons. Uiterst interessant glas – wel een echt liefhebbersglas. Om eens
lekker bij te converseren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten