zaterdag 29 september 2012

Benanti Pietramarina 2003, Carricante, Etna, Italië


De overgrote plas witte wijn drinken we jong. Een klein deel kan rijpen. Zoals deze wijn van vulkanische grond, goudkleurig – gemaakt van de carricante druif.  Jancis Robinson maakt niet veel woorden vuil aan de beschrijving van deze druif: zesty Eastern Sicilian. Daar moeten we het mee doen. Mijn vertaalprogramma ‘pakt’ het woord zesty niet. Maar de Oxford Advanced Learners Dictionary biedt uitkomst. Zest staat voor1 great interest or pleasure en 2 pleasing or stimulating quality of flavor. Plezierige Oost-Siciliaan, dus. Is dat zo? De wijnstokken staan in de buurt van de Etna vulkaan. We gaan het proeven. Mijn medeproevers ruiken mandarijn, honing, boenwas, een oude champagneneus, rijpe appels en cider. Dat stemt overeen met mijn aantekeningen: een neusje van edik (een verfijnde azijn) met bloemen en roomboterbabbelaars. De smaak is tamelijk hoog in de bitters, in de smaak sherrytonen, amandel en champignons. Uiterst interessant glas – wel een echt liefhebbersglas. Om eens lekker bij te converseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten