Er is veel te ontdekken aan de Loire. Het AOC gebied Jasnières ligt buiten de normale routes. We bezochten het gebied. In het wijncafé waren twee plankjes waar flessen op lagen. Daar kocht ik enkele flessen die ik gerust tot de pareltjes van mijn kelder mag rekenen. Nu meer dan een decennium later krijg ik nog meer waardering voor Curnonsky. Maurice Sailland werd in 1872 geboren in Angers. Hij werd een van de meest gewaardeerde schrijvers over gastronomie in Frankrijk in de twintigste eeuw, die schreef onder het pseudoniem Curnonsky. Een kleurrijke figuur, schrijft Wina Born in Eten door de eeuwen. “Een man die joyeus geleefd heeft van en vóór de gastronomie en deze een leven lang au sérieux genomen heeft, was de schrijver-journalist Maurice-Edmond Sailland (1862-1956), bekend geworden als Curnonsky, prins der gastronomen, door iedereen Cur genoemd. Zijn pseudoniem is samengesteld uit de beide Latijnse woorden cur non (waarom niet), met daarachter een Russische uitgang, in een opwelling er achter gezet toen tegen het einde van de negentiende eeuw Frankrijk en Rusland een bondgenootschap sloten en bovendien Rusland, met muziek, ballet en literatuur, zeer in de mode was. Curnonsky beschikte over een onverwoestbare eetlust die hem tot op hoge leeftijd nimmer in de steek heeft gelaten, en een feilloze smaak.” Producten moeten smaken naar wat ze zijn, was een van zijn stellingnames, die aan actualiteit niets verloren heeft. Margarinefabrikanten boden hem veel geld als hij alleen maar zou willen schrijven dat margarine best boter kan vervangen, hij weigerde verontwaardigd. Op zijn vijfenzevenstigste verjaardag accepteerde hij wel het geschenk van de Parijse restaurateurs: er stond voortaan altijd een tafeltje voor hem klaar, waar hij zonder reserveren aan kon schuiven, zonder rekening! | |
Hij reisde Frankrijk rond om de regionale keukens ter plaatse te bestuderen, ging toen al naar China, Indo-China en de Philippijnen en creëerde het nieuw woord, gastronomaden, voor gastronomische toeristen. Curnonsky schreef een Atlas de la gastronomie française, waarin hij de regionale keukens van Frankrijk inventariseert, en in 1953, enkele jaren vóór zijn dood, verscheen bij Larousse het lijvige werk Cuisine et Vins de France, waarin hij recepten heeft verzameld van alle belangrijke chefs van zijn tijd. Deze Curnonsky heeft over Jasnières gezegd dat het drie keer per eeuw de mooiste wijn ter wereld voortbrengt. Dáárom wilde ik dolgraag kennismaken met het gebied. Vandaag zit mijn laatste fles Jasnières in het glas, vijftien jaar oud (in uitzonderlijke jaren rijpt de wijn uitstekend). De wijn is griezelig perfect. Volmaakte balans. Een neus alsof je in een hooimijt ligt, honingimpressie, Turks fruit en ook perzik. Wat kan een gerijpte chenin blanc superieure wijnen voortbrengen. In de mond eindeloooooooze lengt en spanning. De wijn is volmaakt in balans. Ik buig mijn hoofd, prevel een dankjewel schietjegebed aan Onze Lieve Heer. Dit is een wijn om tranen in je ogen te krijgen. |
Gebruikte bron: Wina Born, Eten door de eeuwen. De geschiedenis van de culinaire cultuur. Uitgeverij Bosch & Keuning, Baarn 1989
Geen opmerkingen:
Een reactie posten