Begin van deze eeuw kocht barones Philippine de Rothschild het domein de Lambert en bracht er veel verbeteringen aan. Wijngaarden werden opnieuw beplant. De technisch directeur van Rothschild, Philippe Dhalluin, werd adviseur. In 2003 werd de eerste Domaine de Baron d’Arques gemaakt, samenvallend met de introductie van de AOC status voor rode Limoux. Merlot is in de blend dominant met 50-60%, gevolgd door 15-25% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon, 12% syrah en 8% malbec. De wijn is een Bordeaux stijl wijn met de kruidigheid van het zuiden. De 2004 heeft een mooie balans, gekleurd aan de rand. De wijn is doorgeschonken bij een maaltijd die startte met truffelsalami, biefstuk met Catalaanse Escalivada en afgesloten met kazen. Het appellation controlee gebied Limoux is 1.500 hectares groot; naast mousserende omvat het ook witte en rode wijn. Chardonnay is de meest gebruikte druif voor de witte wijn, er zijn ook bottelingen van alléén Chenin Blanc of Mauzac. Alle wijnen moeten op fust gegist en gerijpt zijn, dit geeft de wijnen die van zichzelf fris zijn de nodige complexiteit mee. De laatste twintig jaar heeft het gebied de meeste publiciteit gekregen met een jaarlijks Toques en Clochers liefdadigheidsveiling. Dit evenement is ‘afgekeken’ van de Hospice de Beaune veiling in Bourgondië en is in 1990 voor het eerst georganiseerd door Sieur d’Arques. Jaarlijks koken op dit evenement beroemde topkoks uit zowel Frankrijk als recent ook uit Europa (o.a. ook onze Jonnie Boer). Rode Limoux is gemaakt van minimaal 50% Merlot met een mogelijke toevoeging van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache en Malbec.
de 2003 heb ik afgelopen kerstvakantie gedronken. Ik weet dat we die een paar jaar geleden ook dronken op de BWS. Toen nog zo hard en streng en nu............heerlijk :-)
BeantwoordenVerwijderenBerry