Het zijn woorden van de Nicaraguaanse dichter en romanschrijver Gioaconda Belli, die tot een humorvol etiket leiden: “Jouw huid trekt me aan met de zwaartekracht van de hele kosmos die daarbuiten lijdt onder zijn ondoordringbare zwarte eeuwigheid.” De wijn heeft skin in de naam, omdat deze wijn veel contact met de druivenschillen heeft gekregen. De wijngaard ligt in Kortezubi, een kleine plaats in Spaans Baskenland.
De wijn is gemaakt van 100% Hondarribi Zuri druiven, ook wel gros courbu genoemd. Jancis Robinsons Wine grapes verwijst meteen naar de Courbu Blanc en geeft aan dat DNA onderzoek leidt tot verwarring, omdat de Hondarribi Zuri juist verwant zou zijn aan de Amerikaanse hybride Noah. De schillen verblijven acht dagen in 300 liter amfora’s voordat ze worden verwijderd en de wijn mag fermenteren. De wijn gaat daarna op Franse barriques en mag acht maanden rijpen ‘sur lie’ op de droesem. Er worden maar 1.000 flessen per jaar gemaakt van deze wijn. Oxer Bastegieta Zenigaonaindia maakt een orange wijn met een expressieve geur en stevige structuur. Tonen van abrikoos. Een erg lekkere wijn. Geschonken om te proeven door sommelier Ralph Kappé van Monarh.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten