In restaurant
Kommilfoo verlaat ik mij op het advies van de sommelier en dat pakt geweldig uit.
Onze dochter heeft haar Masterstudie met goed gevolg afgerond en dat vieren we.
We hebben nog een diner in het vooruitzicht met studievrienden van onze
dochter, daarbij zal wijn uit haar geboortejaar geschonken worden. Zoveel is
zeker. Maar de dag dat je hoort dat je geslaagd bent, is bijzonder. Het valt
nog niet mee om op vrijdag een tafel te bemachtigen in een goed restaurant voor dezelfde avond. We zijn al onderweg om onze dochter te feliciteren als we het geluk hebben dat er een tafel uitvalt, én… dat de bediening van het
restaurant Kommilfoo in Antwerpen zelf terugbelt: we zijn welkom. Het restaurant heeft een
prettig sobere inrichting. De obers dragen de frivoolste strikjes van het
westelijk halfrond. De champagne Ruinart gaat prima samen bij de eerste twee
gangen van het menu dat poëtisch Gastronomische Wandeling heet. Maar dan komen
twee gangen waar ik wel een wijn bij ‘durf’ te kiezen, maar ook bedenk dat het
véél verstandiger is advies te vragen. Het tussengerecht is een gebakken ganzenlever,
eekhoorntjesbrood, crème van pompoen, gel en crunch van bier, saus van Liefmans
Goudenbrand.
Het vleesgerecht is een gekarameliseerde schouder van melkvarken
uit Segovia, humus, smaken en geuren uit het Midden-Oosten. Deze blog had ook
“Lofrede op de sommelier” kunnen heten. Hij stelt eerst vragen naar mijn
voorkeur. Op het moment dat ik antwoord geef op de vraag van de sommelier,
realiseer ik mezelf dat mijn antwoord niet zo productief is. “Ik drink heel
breed” daarbij mijn woorden met mijn handen ver uiteen kracht bijzettend. Bent
u Frans georiënteerd? Is een slimme vraag, die ik meteen bevestigend kan
beantwoorden. Drinkt u één wijn bij de twee gerechten? Ook zo’n slimme vraag. Ja,
dat willen we. De wijn moet in ieder geval wat ouder zijn en vooral zijn
afgestemd op het varken vanwege karamellaag, stelt de sommelier. Als ik
informeer of de Gloria 2010 een optie is, krijg ik een resoluut ‘nee, dat is
geen goed idee’. Daar hou ik van. Duidelijk zijn. De aanbevolen Château La
Dominique 2006 doet de pretogen van de sommelier glimmen: het is een jaar dat
in de schaduw staat van 2005, maar héél aantrekkelijk. Dat blijkt: een
karrenvracht kersen is verpakt in een prettig drinkbare, bijna fluwelige wijn. De
wijn is heel compleet (geen enorme diepte), aangenaam en lekker. Restaurant Kommilfoo is een aanrader.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten