zaterdag 17 oktober 2015

Mâcon Azé Cuvee Acacia 2011Cave d’Aze

Wanneer is een wijn een typische eetwijn? Ik bezig die term geregeld. Dat is vrijwel altijd positief bedoeld, ik vind de wijn dan interessant maar béter te genieten bij spijs dan op zichzelf. Zo'n wijn heeft dan vaak ruwe randjes, zoals veel tannine of veel bitters. Deze Mâcon-Azé is ook zo'n dinerwijn, met een pittige structuur en veel bitters, goed in balans. Wie alleen naar de kleur kijkt, vergist zich vlot een jaar of vijf tot tien bij het inschatten van de leeftijd. Deze oud goudkleurige wijn van 100% chardonnay krijgt de kleur door rijping op acaciahout. Dat is een fractie goedkoper dan eikenhout, maar geeft minder vanille impressie en proefbare houttoasting dan eiken vaten. Het wordt gebruikt voor wijnen waar wel structuur en body versterkt mogen worden, maar waarbij het fruitkarakter meer nadrukkelijk naar voren mag komen. Ik vind de wijn reuze geschikt als culinaire wijn, bij de maaltijd: peer en amandel in de geur, een zweem van honing en een lichte oxydatieve toets. De wijn heeft veel bitters in de smaak en is karaktervol. Heel interessant glas van een coöperatie van wijnboeren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten