Witte wijn uit Friuli. Dat ligt in het Noordoosten van Italië, grenzend aan de Adriatische zee, Veneto, Oostenrijk en Slovenië. Deze wijn is gemaakt van de Ribolla Gialla druif. Ik heb van dit huis al verschillende wijnen geproefd van deze druif in combinatie met andere druiven. Maar nog nooit een 100% Ribolla Gialla. Deze druif is oud. De naam is het eerst genoemd in documenten uit... 1296. Een luttele 300 hectares is nog met deze druif aangeplant. Volgens de studieboeken is dit een lichte wijn, maar worden er ook heel karaktervolle wijnen gemaakt. De kleur van deze wijn is licht en doorzichtig. De geur komt moeilijk los, maar dan ruik je ook appeltjes, wat perzik en florale tonen. De smaak is strak en droog. Ik doe mijn ogen dicht en vraag me af wát ik nu proef. En dan krijg ik de associatie met een strakdroge Chablis. Geen verkeerde vergelijking, dus, voor de Ribolla Gialla.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten