zondag 25 augustus 2013

Château Poujeaux 1990, Moulis-en-Medoc


Op de exotische markt in Antwerpen staat een paddestoelen-kraam met vele soorten, en daar kopen we eekhoorntjesbrood. Die verwerk ik in een eenvoudige pasta met courgette uit eigen tuin. Dáárna bedenk ik dat dit een uitstekende gelegenheid is om deze wijn (de laatste) te genieten. Een-en-twintig jaar in de kelder bewaard. Drie-en-twintig jaar oud. Dakpannenkleur aan de rand en kardinaalrode kleur in de kern. De begelegen neus heeft on-ge-lo-fe-lijk veel dimensies: leer, ijzer, toffee, pruimen, cederhout en vuursteen. De smaak is volstrekt op dronk, de wijn combineert rondeur met zacht gestoofd fruit en heel veel finesse. De wijnfles is ’s ochtends geopend en staat enkele uren open. Tikje risicovol bij zo’n belegen wijn, maar het loont. Na het openen van de fles is het bouquet veelvormig, na enkele uren lucht heel harmonieus en majestueus met gestoofd rood fruit. Het bouquet van de wijn is ’s avonds als een pauwestaart: glorieus mooi.

3 opmerkingen:

  1. Je hebt mazzel: lees net in voorwoord PersWijn juli dat veel 90-ers slijtageverschijnselen hebben (Ronald de Groot), incl Mouton en Latour. Waarom open je zo'n oude wijn trouwens uren vantevoren? Hadden ze in 1990 nog last van bottle stink; zal toch niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik proef geregeld wijn 's morgens die ik 's avonds bij diner drink, kwestie van gewoonte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb inderdaad het idee dat veel '90-ers het niet heel lang trekken. Ben altijd al een fan van 1989 geweest. Heb naats wat '90 Sauternes nog een hele fles St.Estèphe 1990. Zal hier niet lang mee wachten. Poujeaux is een betrouwbare factor. Stelt nooit teleur, maar doet mijn hart ook nooit echt sneller kloppen.... Dank voor de notitie, Peter. Grt. Roel

    BeantwoordenVerwijderen