dinsdag 16 juli 2019

ENSEMBLE, Rousette de Savoie 2016 Domaine des Côtes Rousses | Nicolas Ferrand


Op het eenvoudige schoolbord staan tien witte wijnen en tien rode wijnen. Op een ander bord staat het menu. Ik kies de witte wijn uit Savoie en vraag of die combineert met het voorgerecht van sardines. De gerant trekt een wenkbrauw omhoog: maar natuurlijk! Het etiket bevat heel veel namen, de echte wijninformatie staat op het achter-etiket. Thuisgekomen zoek ik de wijn op. De wijnmaker heeft op het etiket álle namen gezet van de medewerkers, druivenplukkers wellicht. Da’s mooi. De wijn is gemaakt van de druif Altesse die ook wel Rousette wordt genoemd. Laat rijpend, hoge zuurgraad, met frisse tonen van bergkruiden en citroen. Ik schrik wat van de zuurgraad. Maar dat gevoel is helemaal weg als we twee perfecte sardines nuttigen, die liggen in een hele milde citroendressing. Vandaag vertelde ik over de sardines bij mijn vishandelaar, die eerlijk aangaf alléén op vrijdag écht verse sardines te verkopen – en als ze er niet zijn, verkoopt hij ze niet. Waarmee ik maar wil zeggen: de lunch in Parijs krijgt nóg meer kleur. Le Baratin in Belleville is een onder wijnliefhebbers bekend adres; de eigenares wordt geroemd als uitvinder van de bistronomie. 
Nog even de wijn-spijsbijbel van Victoria Moore nageslagen op combinaties met sardines. De laatste zin: Intense, frisse, citroenige witte wijnen spoelen de mond schoon tussen de happen vis door – een rousette de Savoie bijvoorbeeld. Ik snap die opgetrokken wenkbrauw ineens beter. 

Le Baratin, 3 Rue Jouye-Rouve, 75020 Paris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten