Bij het binnenkomen van de piepkleine plaats Pupillin valt een plantsoen op met verschillende wijnstokken. We zien de autochtone wijnstokken uit de Jura hier staan: Savagnin, Trousseau en Poulsard. De Poulsard wordt hier overigens Ploussard genoemd - ik heb mij het laten uitleggen waarom, maar kan het niet reproduceren. Wel herinner ik mij de trots op die eigen interpretatie. Pupillin mag dan klein zijn - 260 inwoners - het is toevallig wél de Wereldhoofdstad van de Ploussard. Daar laten de inwoners geen misverstand over bestaan.
Mickaël Crinquand beheert dit domein samen met zijn broer: wijnbouw en koeien. Pa heeft de wijngaarden uitgebreid van 1,5 naar 4 hectares, alle biologisch. Inmiddels is het domein 10 hectares groot, waarvan 2,5 hectare voor Ploussard. We proeven alle wijnen aan de keukentafel. En mogen daarna ook in de kelder uit 1650 kijken. Een mooie ervaring, er liggen grote 600 liter fusten. Zwavel wordt alleen gebruikt bij de oogst en de botteling.
Toen ik een proeverij over natuurlijke wijnen voorbereidde, las ik op het blog van Vlek wijnen een omschrijving dat een wijn proefde als limonade. Ik vond dat een gekke omschrijving. Toen ik een Poulsard dronk in een Antwerps restaurant, kreeg ik dezelfde associatie en begon die te begrijpen. En bij het drinken van deze Ploussard weet ik het zeker. Ook deze wijn drinkt als limonade. De kleur is transparant en héél licht. Lijkt meer op rosé dan op rode wijn. In de geur wat nootmuskaat, peper en vooral stallucht. Dit is een wijn die je gemakkelijk verkeerd begrijpt, wegzet als eenvoudig. De wijn is echter heel elegant, licht en eigenzinnig. Er is in totaal zo'n 300 hectare van dit curieuze druifje.
Een heerlijk 1984-etiket en veel oprecht schoon sap. Kom je niet veel meer tegen.
BeantwoordenVerwijderen