Op Eerste kerstdag dronken we een fraaie Sauternes (Raymond
Lafon 2007) en op Tweede kerstdag wilde ik iets dat minstens zo mooi maar wél
spannender is. Ik haalde de klokhuizen uit vier Elstar appels en vulde ze met
krenten, walnoten, amandelschaafsel en gezouten boter. Deze appeltjes gingen in
de oven met een klein laagje witte wijn. Een eenvoudig maar heel doeltreffend
recept waar je overheerlijke gepofte appeltjes mee verkrijgt. Deze wijn komt
uit het midden van de Italiaanse laars, uit Abruzzo, ten zuidoosten van Umbrië.
En of de wijn spannend is! Een bouquet dat me helemaal van mijn stoel blaast,
ik ruik de lente. Bloesem. Zeer expressief. Marsepein. De smaak is niet eens zó
zoet - dat komt goed uit bij die gepofte
appeltjes – maar met impressies van noten in de smaak, amandelen. Prachtige
balans. Ik vind die pecorino druif uiterst curieus. Een halve generatie terug
stond er minder dan 90 hectare van deze druif aangeplant in Italië, maar de
wijndruif is bezig aan een opmars. Deze ‘druppels passie’ zijn een genot om te
drinken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten