zondag 27 december 2015

Pecorino Passito 2007, Masseria Coste di Brenta, Colline Frentane IGT



Op Eerste kerstdag dronken we een fraaie Sauternes (Raymond Lafon 2007) en op Tweede kerstdag wilde ik iets dat minstens zo mooi maar wél spannender is. Ik haalde de klokhuizen uit vier Elstar appels en vulde ze met krenten, walnoten, amandelschaafsel en gezouten boter. Deze appeltjes gingen in de oven met een klein laagje witte wijn. Een eenvoudig maar heel doeltreffend recept waar je overheerlijke gepofte appeltjes mee verkrijgt. Deze wijn komt uit het midden van de Italiaanse laars, uit Abruzzo, ten zuidoosten van Umbrië. En of de wijn spannend is! Een bouquet dat me helemaal van mijn stoel blaast, ik ruik de lente. Bloesem. Zeer expressief. Marsepein. De smaak is niet eens zó zoet  - dat komt goed uit bij die gepofte appeltjes – maar met impressies van noten in de smaak, amandelen. Prachtige balans. Ik vind die pecorino druif uiterst curieus. Een halve generatie terug stond er minder dan 90 hectare van deze druif aangeplant in Italië, maar de wijndruif is bezig aan een opmars. Deze ‘druppels passie’ zijn een genot om te drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten