maandag 29 september 2014

Pheasant’s Tears Saperavi Qvevri 2010

Zo'n vierduizend hectare wijngaard is in Georgië beplant met de Saperavi druif. Jancis Robinson noemt de druif een essentiële Georgische druif die diepgekleurde stevige wijnen voortbrengt,  aanvankelijk wrang, wie de wijn laat rijpen wordt daarvoor beloond. Deze wijn is biologisch gecertificeerd en komt uit Kachetië. Alle wijnen van Pheasant's Tears worden gemaakt in kvevri's (grote amforen), die worden ingegraven in de grond en waarin de druiven met schil, pit en al fermeteren. De oudste amfora's die Pheasant's Tears gebruikt komen uit de negentiende eeuw. De Georgische wijnmakers hebben de Saperavi druiven met schil en rood vruchtvlees negen maanden laten weken. Reken maar dat de wijn dan heftig gekleurd is. Waar tref je nog wijnen die in amfora zijn vergist?  Curieus is dat. Leuk curieus!  Wat we zien in het glas is zwart, doet sterk denken aan de ouderwetse Cahors of Madiran. Daar kun je dus proevers mee voor de gek houden. Wát een concentraat! En een enorm expressieve neus, met laurier, drop, kruiden, gestoofde pruimen en bes. Harmonieuze smaak, dit is een mooie wildwijn tsjonge! 
www.anderewijn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten