Het wijndomein van Peter Lauer ligt prachtig onderaan de berg waar deze wijn vandaan komt: uit de Saar, de Ayler Kupp. De wijngaard is een steillage, een wijngaard waar je niet met een tractortje doorheen ploegt, maar met gevaar voor eigen leven de druivenstokken bewerkt en plukt. Handverlesen staat op het etiket. De wijn is nu na vijf jaar helemaal open, een prachtige riesling geur met tonen van jasmijn. In de mond een piepklein zoetje dat de wijn veel charme geeft, veel mineralen en rondeur. Dit is een heel aantrekkelijk glas wijn, vanmiddag genoten bij een rijpe galiameloen met rauwe ham. Ondertussen las ik in het juninummer van Onze Taal een mooi artikel over de taal van de wijn. Een Franse taalwetenschapper heeft onderzoek gedaan en constateert dat wijnproevers bij het beschrijven van wijn hun aller-individueelste emotie onder woorden brengen. Dat is dramatisch, maar hoe een wijn proeft vereist niet alleen een goede tong maar ook een trefzekere pen. En constateert de schrijver: "Als de combinatie van tong en pen klopt, dan is er niets leuker dan je neus afwisselend in een glas en een boek te steken - terwijl witte bloemen dartelen en de abrikozen exploderen."
Een hint van viool, de taal van de wijn. Door Jacco Snoeijer, Onze Taal pagina 160 jaargang 2014 / 6
Geen opmerkingen:
Een reactie posten