zaterdag 5 april 2014

Quartet de la Désoucherie 2010 Cheverny, Christian et Fabien Tessier

In de omgeving van Cheverny in de Loire verbouwen de wijnbouwers het curieuze druifje Romorantin. Een druif die een witte wijn levert die wel enkele jaren flesrijping nodig heeft. Ik heb al eens veel plezier aan die wijn beleefd en als we in de buurt komen, pak ik de kans dus met beide handen aan om wat flessen Cour-Cheverny aan te schaffen. De Guide de Hachette is de raadgever, we kiezen een zogeheten hartendiefje (Coup de Coeur) en komen dan bij de familie Tessier terecht. Madame maakt ons aanvankelijk duidelijk dat we de desbetreffende wijn niet kunnen kopen, maar uiteindelijk lukt het toch. We proeven ook andere wijnen en deze rode Quartet bevalt. De wijn is gemaakt van 80% Pinot Noir, 15% Gamay en 5% Cabernet Franc. De wijn heeft houtrijping gehad. En is gemaakt van druiven die komen van stokken van 40 jaar oud. Het achteretiket zegt: Ce vin rouge est plein, puissant et aromatique avec des tanins fins et bien fondus. Il est idéal sur les viandes rouges, les gibiers ou les fromages. C’est u n vin harmonieux et de garde. Lees je die tekst dan denk je aan een vrij forse wijn, in werkelijkheid is de wijn een elegante lichtgewicht. Ik liet een flesje achter bij mijn dochter. Die reageerde nog dezelfde avond: “Nou, dit vind ik meer sloeberwijn.” Waarop ik haar van repliek diende: “Het is een pinor noir wijn, die moet je leren waarderen, dat komt nog wel als je wat ouder bent…” Een luttele vijf minuten later kwam het bericht: “Ja, het tweede glas is al lekkerder.” Glimlach. De wijn is fruitig, kruidig, vief en elegant. Veel slanker dan andere pinot noirs die ik deze week proefde uit oa Duitsland en Chili. Een prettige rode lente- en zomerwijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten