In de omgeving van Cheverny in de Loire verbouwen de
wijnbouwers het curieuze druifje Romorantin. Een druif die een witte wijn
levert die wel enkele jaren flesrijping nodig heeft. Ik heb al eens veel
plezier aan die wijn beleefd en als we in de buurt komen, pak ik de kans dus
met beide handen aan om wat flessen Cour-Cheverny aan te schaffen. De Guide de Hachette
is de raadgever, we kiezen een zogeheten hartendiefje (Coup de Coeur) en komen
dan bij de familie Tessier terecht. Madame maakt ons aanvankelijk duidelijk dat
we de desbetreffende wijn niet kunnen kopen, maar uiteindelijk lukt het toch.
We proeven ook andere wijnen en deze rode Quartet bevalt. De wijn is gemaakt
van 80% Pinot Noir, 15% Gamay en 5% Cabernet Franc. De wijn heeft houtrijping
gehad. En is gemaakt van druiven die komen van stokken van 40 jaar oud. Het
achteretiket zegt: Ce vin rouge est plein, puissant et aromatique avec des
tanins fins et bien fondus. Il
est idéal sur les viandes rouges, les gibiers ou les fromages. C’est u n
vin harmonieux et de garde. Lees je die tekst dan denk je aan een vrij forse
wijn, in werkelijkheid is de wijn een elegante lichtgewicht. Ik liet een flesje
achter bij mijn dochter. Die reageerde nog dezelfde avond: “Nou, dit vind ik
meer sloeberwijn.” Waarop ik haar van repliek diende: “Het is een pinor noir
wijn, die moet je leren waarderen, dat komt nog wel als je wat ouder bent…” Een
luttele vijf minuten later kwam het bericht: “Ja, het tweede glas is al
lekkerder.” Glimlach. De wijn is fruitig, kruidig, vief en elegant. Veel
slanker dan andere pinot noirs die ik deze week proefde uit oa Duitsland en
Chili. Een prettige rode lente- en zomerwijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten