Na een proeverij van sauvignons, de ene nog mooier dan de
andere – steeds van verschillende terroirs en ook jonge en oudere jaargangen,
krijgen we deze nectar in het glas bij Henri Bourgeois in Chavignol. Het is een
zoete wijn, van druiven die zijn geoogst op 18 oktober 2007. Wekenlang na de
reguliere oogst. En daarom genoemd naar de Heilige Lukas, die op 18 oktober een
feestdag heeft. Lukas is de portier van
de winter zegt men wel. Deze wijn is gemaakt van druiven waarin de concentratie
van suikers enorm is toegenomen. Met de hand geoogst. De wijn is vergist op
eiken Tronçais vaten. Als de winter invalt stopt de vergisting en de
restsuikers maken deze wijn tot een ware delicatesse. De wijn lag vijftien
maanden op eiken fusten voor het bottelen. Deze wijn is een weldaad op de tong.
De makers geven Fourme d’Ambert als suggestie. Het is ook een geweldig
aperitief voor feestdagen. Ik ben blij en trots dat ik enkele van deze curieuze
sauvignon blanc flesjes aan de kelder kon toevoegen. De wijn kan zeker zo’n
twintig jaar bewaard worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten