Het is een onwaarschijnlijk logische keuze om deze verrassende Sigalas
Asirtiko Athiri 2012 te schenken... want het is warm. We hebben de officiële 39e
hittegolf in ons land. Op de terugreis van La Douce France lunchen we bij
restaurant Toine Hermsen in Maastricht. “De
Griekse zon schijnt op dit domein zó sterk”, zegt sommelier Mike Jacobs, “dat de
wijnbouwer zó snoeit dat de bladeren de druiven beschermen tegen die immense zonnebrand.”
De wijn is de begeleider van een tartaar van tonijn. Ik kan het met niets dat
ik ken vergelijken, zegt mijn Lief. De wijn is gemaakt van 75% assyrtiko en 25%
athiri druiven, druiven die we feitelijk nooit proeven. Daarom vind ik het erg
leuk deze avontuurlijke wijn te drinken. De neus heeft duidelijk mineralen en
vooral vuursteen, de smaak heeft rondeur en souplesse.
Pas als ik de wijn drink
bij het gerecht, valt me op dat de wijn óók krachtig is. De wijn komt van een bodem met vulkanische
grond van het eiland Santorini, dat ten Noorden van Kreta ligt. De tonijn is
een geweldig mooi schilderijtje en die kleurrijkheid proef je simpelweg ook
terug op de tong, met heel fraai verwerkte groene asperges, wortel, komkommer,
geconfijte tomaat, sojakaviaar, radijs. De combinatie met de wijn is perfect. We
hebben heerlijk gegeten in Frankrijk, maar níet zo consistent en goed als hier op
dit favoriete adres. Bij het minstens zo mooie hoofdgerecht, tarbotin met
paddestoeltjes en zomertruffel, drinken we een Terras do Pó 2011 uit Setubal,
Casa Ermelinda. Deze wijn is gemaakt van chardonnay en viognier en combineert
adembenemend goed met het hoofdgerecht. Bij het toetje proeven we nog een
Primitivo di Manduria Dolce, een wijn waarin de kers zich sterk manifesteert. Mike Jacobs, reuze bedankt! Wat ben ik blij dat ik de keuze voor de wijn aan de sommelier heb overgelaten.
Restaurant Toine Hermsen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten