zaterdag 30 juni 2012

Salwey 2005 Cuvee “RS”, Spätburgunder, Oberrotweil am Kaiserstuhl

Bijgeloof. De doelman die gelooft dat de wedstrijd goed verloopt als zijn eerste balcontact adequaat verloopt. De artiest die rondom de kleedspiegel allerlei toi-toi’s plaatst, om het geluk af te dwingen. De marktkoopman die denkt dat de eerste klant representatief is voor de verkopen van de hele dag. Hebben we niet allemaal zo onze bijgeloof-gewoonten? Ik heb er in ieder geval een:  ik hoop en denk dat de vakantie prettig verloopt als ik de vakantie goed begin met een lekker menu en bijzondere wijn. Lieftallige heeft – dat kan maar kort – jonge verse kapucijners gekocht. We maken daar graag het volgende gerecht mee, favoriet  ‘lievelingseten’ bij ons thuis : Paupiettes d’agneau aux pois gris. Het is een recept uit 1990 van André Mol, chef de cuisine van het befaamde restaurant Kaatje bij de Sluis. Op zijn Hollands: lamsvinken met verse kapucijners.

Wijnvriend en buurman Peter gaf deze fles cadeau. Zo’n fles drink je natuurlijk met extra aandacht. Peter kent het Kaiserstuhl gebied goed van vineuze expedities. Het ligt in Baden,  met 16.000 hectare wijngaarden het op twee na grootste wijngebied van Duitsland. Het strekt zich van noord naar zuid over een afstand van 400 kilometer. De wijnen moeten daar hogere mostgewichten hebben dan elders. Veel zon en warmte – de Kaiserstuhl is de warmste plaats van Duitsland – zorgen ervoor dat dat ook lukt. Kaiserstuhl ligt in het Zuiden, de Spätburgunder is hier dominant. En met mooie resultaten, deze zeven jaar oude wijn is uitgerijpt. Komt van wijngaarden met löss en vulkanisch gesteente. Heeft twaalf maanden houtrijping gehad op het domein. Een mooie dakpannenbruine kleur. Ik twijfel wat ik het mooiste vind aan deze wijn: de prachtige balans en rondeur of het bouquet. Steek je je neus is het glas dan ruik je frambozen en vooral ook een geweldig rozenaroma (van die ouderwets ruikende rozen die ik associeer met de boerderij van mijn schoonouders). Maar ook kreupelhout en vanille. Toffee en caramel. Dit is genieten! De wijn smaakt zeer harmonieus. Het is best wel een krachtpatser, zegt lieftallige. Dat komt dan mooi uit bij dit gerecht. We slurpen samen moeiteloos de fles leeg, want dit is zo’n hap sap wijn: je verlangt naar iedere volgende slok. Een mooie combinatie van verfijning, elegantie en finesse. Oh ja wat betreft het bijgeloof. Het hoeft geen supermooi weer te zijn in de vakantie, beste vakantiegoden, maar we willen wél plezier maken. Oke? Dit is een plezierwijn.

Paupiettes d’agneau aux pois gris (vier personen)
500  gram zeer mager lamsgehakt
1 eetlepel gesnipperde sjalotten
32 plakjes gekookt spek
2 kilogram kapucijners (=1 kilo gedopt)
0,5 liter lamsfond
1 eetlepel grove mosterd
Zout, versgemalen peper

Bereiding lamsvinken en kapucijners (voor vier personen)
Maak het lamsgehakt op smaak met zout, versgemalen peper en de gesnipperde sjalotjes. Vorm hiervan 32 kleine rolletjes en omwikkel deze elk met een plakje gekookt spek. Bewaar de lamsvinkjes in de koelkast. Dop de kapucijners. Breng een royale pan water aan de kook en voeg daaraan een snuf zout toe. Kook de kapucijners in tien minuten gaar. Spoel de kapucijners af onder koud stromend water. Bewaar de afgekoelde kapucijners in de koelkast.

Bereiding saus:
Doe de lamsfond met de mosterd in de pan (wij hadden alleen wildfond in huis, dat gaat ook prima). Kook dit in tot een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid. Laat de saus afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast.

32 aardappelbolletjes (geschraapte krielaardappeltjes of met een pomme parisienne boor uitgeboorde bolletjes)
100 gram gekookt spek
100 gram uien
50 gram boter
100 gram boter
½ deciliter ganzevet
Zout

Bereiding à la minute:
Kook de aardappelbolletjes beetgaar in water met een snuf zout. Verhit 50  gram boter in een een royale koekepan, bak hierin de lamsvinken om en om mooi bruin en hou deze warm. Snijd het gekookte spek in brunoise. Pel en snipper de uien. Verhit in een andere koekepan het ganzevet en bak hierin de kapucijners met de blokjes spek en uien. Breng dit op smaak met zout en versgemalen peper, verwarm de saus en klop de boter erdoor (saus mag niet meer koken). Leg de lamsvinken en de aardappelbolletjes om en om op vier warme borden, zodat een ring ontstaat. Schep de kapucijners midden in deze ring en giet de saus eromheen.

Het wijnadvies van de chef bij dit gerecht is rode Rioja. Bij voorkeur een houtgerijpte crianza, reserva of gran reserva. Beste lezers, ik garandeer dat dit gerecht bij álle rode topwijnen combineert, ik schenk hierbij graag een top Bordeaux of Bourgogne. En de beste rode Loire wijnen combineren ook al goed.

Website van het domein: http://www.salwey.de/startseite.html
Recept uit Bijzondere recepten van Kaatje bij de Sluis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten