Wijn overleeft vaak zijn maker.
We hebben een merlot proeverij en we krijgen blind geschonken een wel heel bijzondere wijn in het glas van wijnmaker Carlos Esteva: Caus Lubis 2006. Mijn aantekeningen: melkchocolade, zoethout en kruidnagel, later ook tabak. Ik vind de wijn een uitgesproken karakter hebben, nog potentieel om langer te bewaren. De wijn hangt opmerkelijk lang na, altijd een teken van goede wijn.
Wijnmaker Carlos Esteva (1950 – 2023) schijnt een enorme liefhebber van Pomerol te zijn geweest. Hij was eigenaar van Can Ràfols dels Caus, een domein in het Garraf-massief, nabij Barcelona. Esteva promootte lokale druiven zoals xarel-lo, maar plantte in 1981 ook merlot op zijn domein. Hoewel de meeste wijnen onder de DO Penedès vallen, is de waarheid dat ze afkomstig zijn van een land dat anders is dan alle andere: de Massís del Garraf, een grote kalksteenmassa dicht bij de zee. Beide factoren, de kalksteenbodem en de zeebries, geven de wijnen van Can Ràfols dels Caus een zeer uitgesproken karakter.
In 1979 verhuisde Carlos Esteva naar het landgoed dat hij van zijn grootvader erfde in het Garraf-massief, en begon hij zijn eerste wijnen te bottelen (die tot dan toe in bulk werden verkocht), nieuwe wijnstokken aan te planten van rassen die in Spanje weinig bekend of zelfs onbekend waren, en te experimenteren met nieuwe vormen van wijnmaken. Als autodidact leerde hij van andere oenologen en van zijn vele reizen om emblematische wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken.In het besef dat goede wijnen afkomstig zijn van goede druiven, van evenwichtige wijngaarden waar de opbrengsten de juiste rijpheid kunnen bereiken, besluit hij af te zien van synthetische chemische producten, alleen organische meststoffen te gebruiken, elke wijnstok met de hand te oogsten en de spontane gisting te respecteren (zonder toevoeging van geselecteerde gisten), om zo de best mogelijke wijn te verkrijgen.
Deze merlot kreeg 12 maanden rijping op Franse eikenhouten vaten en verblijft daarna 16 jaar op fles voordat de wijn wordt vrijgegeven. Een passie voor Pomerol vertaalt zich naar een Spaanse merlot van uitzonderlijke klasse.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten