Bekentenis. Er gaan soms maanden voorbij zonder een glas port. Geloofsbelijdenis. Iedere keer als ik een echt mooie port proef, heb ik spijt dat ik het niet vaker proef. Heel geschikt voor de koude najaarsdagen. Met een twintig jaar oude tawny kies je altijd goed, zegt het wijntijdschrift Decanter. Waar 10 jaar oude tawny nog meer fruit heeft, krijgt een 20 jaar oude tawny specifieke karakteristieken van het huis. In de kelders van Vila Nova de Gaia gerijpte port krijgt mooie karakteristieken mee van de houtrijping. Er zijn merken met een honing expressie en ports met meer citrus en kruiden op de voorgrond. David Guimaraens noemt deze ports 'democratisch': het zijn de fijnste ports tegen een nog betaalbare prijs.
Deze port proeft naar walnoten, pruim en honing-amandelen. De port heeft een fluwelige balans en voldoende pit in zijn donder om interessant te blijven. Ook tonen van mind, salie en dragon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten