zondag 10 maart 2019

Initial BB Vin de France 2013 Rene Mosse


Waarom bel je niet, vroeg wijnbouwstudente Lisanne In Montlouis. Ik verontschuldigde me voor mijn beperkte Frans. Nou dat geeft toch niet, de zonen spreken vast Engels, zei ze. Ik had haar verteld dat mijn emails aan Rene Mosse voor een bezoek niet werden beantwoord. Enfin, de stoute schoenen aangetrokken, gebeld… niet opgenomen. Op een doordeweekse dag besluiten we het erop te wagen en rijden naar St. Lambert de Lattay in Anjou. Precies op het moment dat we het wijndomein hebben gevonden, draait een grote bestelwagen naar binnen. Rene Mosse! En ja, we mogen proeven. 


De wijnbouwer blijkt goed Engels te spreken. Hij was in Nederland, Amsterdam, en daar was het heel koud. Ik koester zulke bezoeken, Lief en ik hebben inmiddels aardig wat wijnbouwers van naam en faam persoonlijk ontmoet. En pareltjes aan de kelder toegevoegd. 

Deze wijn heeft kleurontwikkeling. En natuurlijk depot dat vrolijk dansend de hele karaf vult. Mijn wijnvrienden kijken bezorgd, is er een zeefje nodig? Acht, giet maar in. De geur is genieten, complex. Ik ruik iets van hooi, appel, bloemen en ook rozen. De wijn heeft goed concentraat en een verbazingwekkend spel tussen zuur en een pietsie zoet. Heel bijzonder. Een van de topwijnen uit de Anjou, voor wie het wil kennen... een 'acquired' taste.

Affiche in het proeflokaal... humor!
Agnes en René Mosse waren jarenlang uitbaters van een drukbezochte wijnbar in Tours. Zo inspireren wijnbouwers als Jo Pithon en François Chidaine hen om zelf wijn te gaan maken. Ze bezoeken het wijnbouwlyceum in Amboise. Daarna werkt René in de Bourgogne en koopt twintig jaar geleden (1999) het domein in Saint Lambert du Lattay. Ze passen veel bio-dynamische methodes toe, geen ingrepen in de vinificatie: natuurlijke gisten gebruiken, niet chaptaliseren, niet aanzuren, geen enzymen of andere toevoegingen gebruiken, geen klaring. Sulfiet alleen mondjesmaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten