De naam van het domein "des Gagneries" staat in goudopdruk op het etiket, maar is door de tijd weggesleten. Op de heel beperkte website is niet zo veel terug te lezen over het domein: het bestaat sinds 1926 en nu is de vierde generatie aan het werk. Begin jaren negentig bezocht ik Anjou en was toen verbaasd over de gewoonheid van het landschap, de wijngaarden van Bonnezeaux. Er is eigenlijk niets bijzonders te zien, terwijl ik toen ook al wist: Bonnezeaux is bijzonder. De molen op het etiket kijkt uit over de wijngaarden van Bonnezeaux, zo'n 110 hectares binnen Coteaux du Layon, die recht hebben op een eigen AOC. Ik was dus teleurgesteld, had mij iets bijzonders voorgesteld en dat was er niet. Bonnezeaux is daar niet uniek in, ook beroemde wijngaarden als Chambertin, Château Petrus etc. bleken heel gewone omgevingen te zijn. De kwaliteit van het terroir en in Bonnezeaux een micro-klimaat bepalen de kwaliteit van de wijn. Mijn bezoek aan de familie Rousseau kan ik me niet herinneren, we hebben waarschijnlijk enkele glazen geproefd en ik kocht er 1988 en 1989. Nú na zeventwintig jaar blijkt die fles puur goud in de kelder. Ongelofelijk jonge kleur: meer geel nog dan goud en geen zweem van bruin, de geur is bescheiden: gedroogd fruit, honing en sinaasappel. De balans in de wijn is adembenemend: voldoende zuren om steeds interessant te zijn en niet plakkerig zoet. Héél bijzondere wijn.
De productie van Bonnezeaux is beperkt tot 25 hectoliter per hectare, 10 hectoliter lager dan de AOC Coteaux du Layon. De wijn is gemaakt van chenin blanc druiven die overrijp worden geoogst, vaak door botytris aangetast. De wijn kan lang rijpen en blijft dan heel vitaal. Een klein wonder.
website: http://domainedesgagneries.c.la/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten