maandag 26 oktober 2015

Faustino I Gran Reserva 1982 Rioja

De eerste rode Rioja op curieuze flesjes. En wat voor een? Ik schrijf bij mijn proefaantekeningen van wijnen sterretjes, maximaal 3***, en dat betekent dat er niets te wensen is. Een volmaakte wijn. Deze 1982 krijgt drie sterren. De wijn is vitaal en levendig. Héél bijzonder voor een 33 jarige wijn. Met mooi vanille in de geur, eucalyptus, zacht fruit. Genoten met wijnvrienden. Met dank aan collega Francess. Bij het zoeken van informatie over deze wijn, zie ik dat 1970 en zelfs 1964 (!) nog leverbaar is. Faustini I tinto gran reserva krijgt 2,5 jaar rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodega Faustino heeft meer dan 800 hectare wijngaard en stuurt het gehele productieproces zelf aan. De wijngaarden zijn gelegen op toplocaties in Rioja.

zondag 25 oktober 2015

Hãhã Pinot Noir 2013 Marlborough Nieuw Zeeland



Wijnvrienden mag je af en toe voor de gek houden. En uitdagen. Bij het zien van deze wijn in de slijterij (haha!) komt spontaan het idee om iemand ermee voor de gek te houden bij een blindproeverij. In de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori, betekent “Hãhã” zoiets als “geurig, weelderig”. Een omschrijving die best goed past bij een wijn van pinot noir. De druiven voor deze wijn groeien in de Awatere vallei, een regio in Marlborough. De wijngaard ligt aan een rivierbedding en blijft koel door een verfrissende zeebries. De koelte is prima voor pinot noir. De druiven worden met de hand geplukt en daarna geselecteerd. Lekkere wijn, met een fantastische geur, die uitwaaiert zoals een pauwenstaart. 

De proef op de som: ik schenk de wijn blind. Samen met een pinot noir uit Chili. En ja hoor, de wijnvrienden herkennen pinot noir meteen, door de kleur, geur en smaak. De wijnen worden in Duitsland en Frankrijk geplaatst. Eerlijk gezegd, zou ik dat zelf ook fout hebben gedaan. Zo zie je maar weer dat mijn vooroordeel over Nieuwe Wijnlanden (kunnen niet tippen aan de klassieke gebieden) onzin is. Haha!

zaterdag 17 oktober 2015

Mâcon Azé Cuvee Acacia 2011Cave d’Aze

Wanneer is een wijn een typische eetwijn? Ik bezig die term geregeld. Dat is vrijwel altijd positief bedoeld, ik vind de wijn dan interessant maar béter te genieten bij spijs dan op zichzelf. Zo'n wijn heeft dan vaak ruwe randjes, zoals veel tannine of veel bitters. Deze Mâcon-Azé is ook zo'n dinerwijn, met een pittige structuur en veel bitters, goed in balans. Wie alleen naar de kleur kijkt, vergist zich vlot een jaar of vijf tot tien bij het inschatten van de leeftijd. Deze oud goudkleurige wijn van 100% chardonnay krijgt de kleur door rijping op acaciahout. Dat is een fractie goedkoper dan eikenhout, maar geeft minder vanille impressie en proefbare houttoasting dan eiken vaten. Het wordt gebruikt voor wijnen waar wel structuur en body versterkt mogen worden, maar waarbij het fruitkarakter meer nadrukkelijk naar voren mag komen. Ik vind de wijn reuze geschikt als culinaire wijn, bij de maaltijd: peer en amandel in de geur, een zweem van honing en een lichte oxydatieve toets. De wijn heeft veel bitters in de smaak en is karaktervol. Heel interessant glas van een coöperatie van wijnboeren. 

zondag 11 oktober 2015

ELISIO 2011 Masseria Coste di Brenta Colli Frentane Cococciola



Uit Abruzzo komt deze witte wijn van de uiterst curieuze cococciola druif. Toen ik nog eens goed naar de naam keek, moest ik denken aan die Italiaanse pornoster die kort getrouwd was met de kunstenaar Jeff Koons. 

Ze ging ook in de politiek. Maar bij goed beschouwen, blijkt dat Cicciolina te zijn. De letters lijken op elkaar, maar het is toch echt anders. 

Spreek cococciola eens vijf keer achter elkaar uit en je gaat er van houden, zo’n druif met een fraaie Italiaanse naam. Er is een kleine 1.000 hectare met de druif beplant, in de Italiaanse Abruzzo en Puglia. De druiven werden heel lang vermengd met de lokale trebbiano; pas de laatste decennia maken sommige domeinen alleen van deze druif een wijn. Zo ook, Masseria Coste di Brenta in Lanciano. De wijn heeft een wat kruidige geur, goede zuren en wat amandel in de smaak. Het zal nóóit een crowd pleaser worden voor het grote publiek, maar het is een leuke eigenzinnige witte wijn voor iemand die een aparte wijn zoekt. 

maandag 5 oktober 2015

Blauer Zweigelt 2011 Chremisa Sandgrube 13



Zweigelt is de meest aangeplante rode wijndruif van Oostenrijk. Deze wijndruiven zijn met de hand geplukt en de wijn heeft gerijpt in houten vaten. Bepalend voor de kwaliteit van de Zweigelt is of de productiekwantiteit in de hand wordt gehouden, schrijft Jancis Robinson in Winegrapes. Deze wijn van Winzer Krems uit Niederösterreich heeft een kardinaalrode kleur, mineralige geur en een wat fluwelige structuur. Het is een wijn met mooi rood fruit. Ik vind de Blauer Zweigelt een moeilijke druif om te herkennen. Denk aan gamay, tipt wijnvriend Berry. Maar deze wijn doet me eerder aan merlot denken. Ach, wat is determinerend proeven toch ongelofelijk lastig!