zondag 3 mei 2015

Château La Voulte-Gasparets 2013 Cuvee Reservee Corbieres



Wijnen en wijngebieden hebben een reputatie. En dat is een hardnekkig iets. Een wijn raakt populair en dan moet er meer van gemaakt worden. Dat is het moment dat mensen die snel geld willen verdienen zich erop storten en vaak matige wijn op de markt brengen. Zeg maar dag met je reputatie. De top producenten van Cabernet d’Anjou maken wijnen die “bewaard kunnen worden, zeldzaam zijn en verrukkelijk”, aldus Hugh Johnson. De Anjou wijnen hebben een negatieve associatie omdat er precies is gebeurd wat ik hierboven beschrijf. De reputatie van Corbieres is ‘boven de middelmaat’ tot ‘bekend, gerenommeerd’ staat in Hugh Johnsons Wijngids: het is de grootsten AC van Languedoc, wijnen zo wild als de omgeving, zonnig en ruig. Aldus de omschrijving. Deze Corbieres wijn is gemaakt van een blend van druiven: grenache noir, carignan, mouvedre en syrah. De wijn is geadviseerd bij voorjaarslam, daslook, crème van cevenne uien, mint-jus en knoflook-aardappel. Ik denk: Corbieres, dat is wat saai. En vraag naar alternatieven. Dat doen ze goed bij restaurant Halvemaan; we mogen alternatieven proeven. En dan blijkt de Corbieres wondermooi: héérlijke kersengeur met chice vanilletonen, rijk en edel. De Barbera die we ernaast proeven is… ook oke, maar mist de spanning en brille van de Zuidfranse wijn. Die is verrassend fraai. Moraal? Scheer niet alle wijnen uit een streek over een kam. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten