woensdag 14 januari 2015

Clos de Trias Blanc 2011 Ventoux Even Bakke



Ik heb wel eens heimwee naar de eerste jaren dat ik wijn dronk. Dan weet je niet zoveel. En is het spannend om een wijn, druiven of een wijngebied te ontdekken. Nu ben ik blij dat ik van de hoed en de rand weet. Nooit verlegen met een wijnkaart in de hand. Je kent de zekere keuzes en weet dat je gaat genieten. En toch… heimwee naar de tijd dat je óók tegenvallers hebt. Deze Clos de Trias Blanc 2011 is gemaakt door een Noorse wijnmaker Even Bakke. Hij was werkzaam in California. In Ventoux werkt hij aan een eigen domein, biologisch. De wijn is gemaakt van stokken van 30 en 65 jaar oud, vertrouwenwekkend. 80% grenache blanc en 20% clairette. De opbrengst is klein, 22 hl/ha. In 2011 duurde de eerste gisting maar liefst 12 maanden. En potverdorie, de wijn proeven valt niet mee. De kleur is enorm goudgeel, een beetje een piskleur. De geur geeft citroen en… ja hoe definieer je dat… een glas bier dat te lang heeft gestaan, gistig, cider. Een vrij scherpe aandronk. Mijn grijze cellen beslissen snel: dit is géén allemansvriend. Mijn hart zegt: wél een wijn met karakter. In de geur herken ik later ciderazijn, in de smaak appeltjes. De wijn mist voor mij wat charme, maar is reuze interessant. Precies lezers! Zo’n wijn waar je naar verlangt, waar je op moet kauwen, die je moet léren waarderen. Met dank aan wijnvriendin Toos die de wijn op tafel zet.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten