Friuli is het
wijngebied ten oosten van Veneto in Noord Italië. Grenzend aan Slovenië. Deze
wijn is gemaakt van de Refosco druif, een van de vele interessante lokale
autochtone druivensoorten uit Italië. De druif rijpt laat, maar is wel bestand
tegen de botytris en herfstregens. In blinde proeverijen vind ik de wijn altijd
lastig herkenbaar, enerzijds omdat we die Refosco niet zó vaak proeven, anderzijds
omdat de druif geen supersterke eigen karakteristieken heeft. Ik vind de wijn
vaak wat nors aangelegd, een wijn met veel inhoud en zeker geen allemansvriend.
Deze rode wijn ging open op de vrijdagavond bij de maaltijd. Het is herfst, dus
we eten boerenkoolstamppot met worst en spek. Dat is niet het gemakkelijkste
gerecht om wijn bij te drinken, maar ik heb er ook een gouden combinatie van in
het geheugen gegrifd staan (met Gigondas). De wijn stemt mild en brengt ons in
het goede weekendgevoel. De volgende dag hebben we nog twee glazen in de fles
bij een biefstukje met in bier gestoofde en licht gecaramelliseerde witlof met
wat comtékaas. De wijn heeft nu veel rondeur en zowaar enige fluweligheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten