Valpolicella is de zomerse dorstlesser uit Veneto. Een
wijn die zich ervoor leent om gelukzalig en gedachtenloos te genieten, maar er
is ook een serieus broertje in de familie. Amarone is gemaakt van ingedroogde
druiven, in dit geval corvinone en corvina.
Na dat indrogen krijg je een heel geconcentreerde wijn, met een vrij hoog alcoholgehalte. Noem het maar gerust de winterse variant van Valpolicella, een geweldige eetwijn die prima past bij winterse stoofschotels en wildgerechten. De kleur is diep en toch wat doorzichtig. Een heel mooi bouquet met pruimen,
leer, tabak, echt een feestje. De wijn heeft ‘warmte’ in de neus, ik ruik ook
vijgen. Bij de eerste slok komen de strakke bitters duidelijk naar voren, een
wijn met een ‘bite’. In de afdronk een smaak die ik herken van de zomers
vroeger: de smaak als je enkele handen kersen gegeten had, bij beide buren
stond een grote kersenboom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten