Het is een fijn gevoel. Je krijgt een wijnkaart. En daar
staan nauwelijks tot geen geheimen op. Ik kan
me het tegenovergestelde gevoel zó goed voorstellen: alles op de kaart
is abacadabra. Zeker als de wijnkaart alleen namen en prijzen (zonder
beschrijving) bevat. Dan is de vlucht naar een huiswijntje of juist een
wijnarrangement vooral een opluchting. Zelf kan ik juist enorm genieten van het
beoordelen van een wijnkaart: maakt de restaurateur klassieke keuzes of juist
innovatief? Is de kaart compact of een kleine bijbel? Zijn de jaargangen recent
of gerijpt? Hebben ze een goed assortiment halve flesjes?
We gaan een hapje uit eten op vrijdagavond. Zijn allebei
moe. En dan hebben we behoefte aan eenvoud, langzaam het weekend in glijden. We
kiezen voor een wildpaté vooraf en daarna kiest de een een visgerecht met
bearnaisesaus en de ander konijn met aardappelpuree, zuurkool en jus. De keuze
valt voor de wijn op één fles die de hele maaltijd moet begeleiden: rosé ligt
voor de hand, maar staat mij meestal tegen. Dat verandert als ik de naam Yves
Cuilleron zie. Uitstekende wijnboer. De wijn smaakt zoals we die wensen: een
vleug van kruidigheid, niet zo veel fruit meer (vijf jaar oude rosé, die
flessen moeten op) maar wel een prettige rondeur en best wel power. Lekker
gekoeld is het echt een pretentieloze disgenoot, voor ons de ideale
vrijdagavondwijn. Na het hoofdgerecht hebben we ieder nog een half glas, dat
het prima doet bij kaas toe.
Yves Cuilleron bewerkt in de Rhone maar liefst 56 hectare
wijngaarden. Het meest beroemd is hij door de Condrieu (7 hectare), de meeste
kans om een fles van hem te treffen heb je met Saint Joseph (15 hectare rood en
6 hectare wit) en Vin de France (15 hectare). Jaarlijks verstouwt Cave Yves
Cuilleron maar liefst 300.000 flessen. Cuilleron maakt maar één rosé van syrah:
deze wijn heeft de naam Sybel. Dat is geen naam van een wijngaard of lieu-dit,
maar staat gewoon voor aardige/goede syrah. De wijngaarden hebben graniet en
alluviale grond, dat is los materiaal
dat ooit door een rivier is afgezet. Cuilleron gebruikt nauwelijks insecticiden
of pesticiden, het aantal behandelingen is beperkt en afhankelijk van het weer.
De wijngaarden worden bewerkt met heel weinig mest, met biologische principes.
Hij past een groene oogst toe, voor een betere rijping van de resterende
wijntrossen. De druiven worden met de hand geoogst. Alcoholische en
malolactische gisting in roestvrij stalen vaten met temperatuurregeling met
inheemse gisten. Daarna rijpt de wijn zes maanden in kuipen en vaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten