zondag 21 augustus 2011

Schloss Halbturn Sankt Laurent 2006 Schlossabfüllung Baron Waldbott Bassenheim


Een langgekoesterd idee krijgt vorm en dat geluksmoment vraagt om een goede fles. Het is een wijn van een Baron. Nee, niet de befaamde Baron uit Bordeaux, maar uit Oostenrijk. Schloss Halbturn ligt in Burgenland, ten oosten van de Neusiedler See en een luttele vijf kilometer van Hongarije. Een warme streek waar méér druivenvariëteiten worden verbouwd dan in enige andere streek in Oostenrijk. Wij kiezen voor een Sankt Laurent. Wikipedia geeft watoudere cijfers, maar zeker is dat de druif het meest is aangeplant in Burgenland. Ik zoek nog wel op wat ik hierbij het beste kan eten, dacht ik, maar dat viel tegen. In drie van mijn wijn/spijsgidsen vond ik geen antwoord. Wijnvriend Wil bood uitkomst: lamsrack is een prima disgenoot. Sankt Laurent is een druif die van zichzelf niet veel tannine bezit, zegt Jancis Robinson. De druiven zijn met de hand geplukt en uitgeselecteerd. Koude maceration en daarna pigeage, 12 maanden rijping op Frans eikenhout en ongefilterd op fles gebracht. Wie even wat surft op de website van dit domein, ziet daar vertrouwenwekkende beelden. Ik hou ervan om te zien hoe op een selectieband de druiven worden uitgeselecteerd vóór de wijnbereiding. Als dat gebeurt, werkt men zorgvuldig en met oog voor kwaliteit. En zo zie ik ineens iets dat mij als fan van het Britse wijntijdschrift Decanter erg deugd doet: deze wijn kreeg een score van 18,5 uit 20 in de Decanter World Wine Awards competitie 2010. De beste Oostenrijkse wijn en bij de beste 50 wijnen uit de wereld. Dat schept verwachtingen. De wijn heeft een diepe kleur bij het inschenken, paarsrood, niet zó doorzichtig als pinot noir vaak is. Geen ontwikkeling aan de rand, de neus maakt een warme indruk, maar ook iets van naaldbomen, ik moet denken aan een ven in het bos. Jeugdig-baldadig. Pas als de wijn voldoende lucht heeft gehad komt ook een kersenimpressie. Aansprekende zuren in de smaak, mild en levendig, sappig op de tong. Mooi op dronk, zegt N. Dit is een prettig verfijnde wijn met finesse. Prima combinatie met de lamsrack. Oostenrijk-specialist Wil gaf dit recept:  Past naar mijn mening goed bij lamsrack, ingewreven met zout en peper, aanbraden met wat boter en olie. Sjalotten, knoflooktenen en tijm toevoegen en ca. 10 minuten in voorverwarmde oven op 220 graden braden. Uit de oven nemen en 10 minuten laten rusten. Ondertussen al gemaakt: een saus op basis van uien, peterselie en knoflook afgeblust met witte wijn. In laten koken (20 min.) met een lamsfond of wildfond, op smaak gebracht met wat mosterd, thijm, peterselie, kappertjes. Door de zeef drukken en op de kook brengen met wat zure room. Daarna wat zout en peper toevoegen en flink mixen. UPDATE 220811: Er zit nog een slok in de fles, en... die blijkt uiteindelijk héérlijk fluwelig. Ik baal daar een beetje van, want ik had deze fles méér lucht moeten geven om alles eruit te halen wat er in zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten