dinsdag 23 augustus 2011

Carlos VII Amontillado, Alvear, Montilla-Morriles DO


Curieuze druiven hebben mijn belangstelling, maar óók ondergewaardeerde, niet modieuze druiven en gebieden. Dit flesje Montilla-Moriles is apart. Montilla-Moriles ligt ten noorden van de Zuid-Spaanse stad Malaga in de provincie Córdoba. Hier worden Moscatels verbouwd, en de klassieke Pedro Ximénez druif. Die druif levert droge en zoete Montilla. Vooral die Pedro Ximénez brengt kwaliteit. Er zijn lange en hete zomers. De zogeheten vinos jóvenes afrutados worden binnen één jaar na productie verkocht, ze hebben een gangbaar alcoholpercentage van 10-12%. Solera wijnen worden als Pale Dry, Medium Dry en Cream verkocht (13-15% alcohol). Dan zijn er de solera wijnen die worden verkocht als fino, amontillado en oloroso. De Carlos VII heeft 19% alcohol.  Deze 15 jaar oude amontillado is gemaakt van uitsluitend Pedro Ximénez druiven en rijpt in een solera systeem van 25 jaar oud. In feite is een amontillado een oude gerijpte Fino. Mijn lokale slijter keek enthousiast en blij toen ik dit flesje kocht, da’s fijn, want zó voelde ik mij ook. In het glas heeft de wijn een dondere mahonie-kleur. De neus is nootachtig, doet denken aan sherry. Op de tong is de Carlos VII voortreffelijk harmonieus. Alles klopt aan dit glas. Alvear is een uitstekend huis; ook de prettige rode wijnen van Palacio Quemado zijn een loot aan de Alvear stam om naar uit te kijken. Carlos VII leefde van 1848 tot 1909, hij was een Bourbon-troonpretendent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten