zondag 21 maart 2021

Château d'Antugnac 2013 Terres Amoureuses Haute Vallée Limoux AC Collovray & Terrier


Zeebaars in een zoutkorst. Rode poon van de barbeque. Gehaktballetjes met witlof in een biersaus. En iedere keer presteert deze wijn. Piepjong komt boter, vanille, abrikoos en brioche naar voren. Een jaar later zie ik viooltjes, boter en sinaasappelmarmelade in de aantekeningen. Weer enkele jaren later bij de Belgische gehaktballetjes is de boter weer present, maar nu met ananas en tropisch fruit. Vandaag is de wijn acht jaar oud. Een combinatie van chardonnay met 15% van de lokale druif mauzac. Roomboter babbelaar, honingimpressie, peer en meloen. Ik ben liefhebber van deze wijn vanaf de eerste keer dat ik die op de tong kreeg. Levendig, sappig, het verlangen naar een nieuwe slok. 

Het domein is opgericht door twee jeugdvrienden (Christian Collovray en Jean Luc Terrier). Château d'Antugnac ligt zo'n 56 kilometer ten zuiden van Carcassonne en is gesitueerd in de Haute Vallée de l'Aude in de appellatie Limoux. De kalkrijke bodem is zorgt voor aromatische wijnen. De wijngaarden van dit domein liggen op 400 meter boven zeeniveau, het hoogste punt in de Languedoc-Roussillon regio. De AOC Limoux is voor wijnen die voornamelijk gemaakt worden van chardonnay-druiven. Deze druiven dienen met de hand te zijn geoogst, het sap moet verplicht vergisten en rijpen op eikenhouten vaten en de wijn dient verplicht gebatonneerd (opwervelen van het lie fine) te worden. Daarnaast mag deze pas vanaf mei volgend op de oogst gebotteld worden. Dit komt neer op tenminste 8 maanden verplichte houtrijping. 

De 30 hectare chardonnay stokken bestemd voor de Terres Amoureuses werden begin jaren '70 aangeplant en behoren tot de oudste wijngaarden van de Languedoc. Voor deze wijn is alleen het sap gebruikt dat zonder gebruik van persen op natuurlijke wijze door de zwaartekracht uit de druiven is gedrukt. Dit sap werd op lage temperatuur geklaard om vervolgens volledig naar eikenhouten vaten (10% nieuw) te worden overgebracht voor de vergisting en rijping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten