dinsdag 23 juli 2019

REDNOZ 2015 Cabernet Franc Domaine de l’Ecu Guy Bossard


In sommige wijngebieden domineert één wijn. Champagne, Beaujolais, Muscadet. Zijn drie bekende voorbeelden. Coteaux Champenois is rode wijn uit het Champagne gebied. Er wordt zo’n 550 hectoliter gemaakt. Terwijl er 2.640.000 hectoliter Champagne wordt gemaakt. Lokaal is de wijn al moeilijk te vinden. In de Beaujolais is 97 procent van de wijn rood en rosé, wit is dus betrekkelijk zeldzaam. En de rode wijn uit Pays Nantais is naar mijn idee op de vingers van een à twee handen te tellen. Twee jaar geleden genoot ik met volle teugen van de rode Cuvee Granit van Domaine de la Pépière. 


We besloten een bezoek aan Parijs af te sluiten met een lunch bij restaurant Mamagoto, dat een Bib Gourmand koestert. En een prachtige wijnkaart. Het ligt op enkele honderden meters van het Gare du Nord. Een klein beetje search. En zo deze wijn ontdekt: Rednoz, een rode wijn van cabernet franc van Domaine de l’Ecu 2015. We kiezen die wijn. De neus is bescheiden met wat mineralen en rood fruit. De wijn is het tegenovergestelde van complex: glorieus in zijn Eenvoud. Ik noem zo’n wijn vaak hap sap: je verlangt bij iedere sip metéén naar de volgende slok. In het Engels vraag ik aan de ober: “This is wat the French call a glou glou?” Hij kijkt me met een mengeling van verbazing en verwondering aan en zegt Oui, oui. En vertelt achter de bar aan een jongedame dat ik de wijn als glou glou betitelde. De wijn drinkt gemakkelijk. We eten een visgerecht van koolvis en courgettes, het past prima deze rode wijn en vis. Enkele dagen eerder voelden we - na een besprenkelde lunch -  de wijn nog de hele middag. Daar is nu geen sprake van. Deze Rednoz lijkt gemáákt voor een mooie lunch. Heerlijk licht. Als Lief naar het toilet is, komt de jongedame iets vragen. Ze denkt dat dit een goed moment is om de rekening te betalen, nu mevrouw even weg is. Ik verontschuldig me dat ik weinig Frans spreek, eigenlijk vooral het menukaart Frans. “Ah, et vous connaissez glou glou”, zegt ze. 

Mamogoto, 5 Rue des Petits Hôtels, 75010 Paris

vrijdag 19 juli 2019

Domaine Vallet 2016 Condrieu Rouelle Midi

 

Condrieu is gemaakt van de druif viognier, kenmerkt zich door abrikoos in de geur. Het domein is vooral bekend van zijn Saint Joseph. Louis Vallet en zijn zoon Anthony maken een beperkte hoeveelheid Condrieu, ze beschikken over 1 hectare en de opbrengst is ongeveer 33 hectoliter per hectare. Druiven worden met de hand geplukt, en de hele druiventrossen worden zonder ontstelen geperst. Eenderde deel van de wijn is op tank opgevoed, tweederde deel gedurende 8 maanden op houten vaten. 


We drinken de wijn bij een van de oudste restaurants in Parijs, still alive and kicking, Chez Benoît. Een vrouwelijke Chef Fabienne Eymard. Het restaurant maakt nu onderdeel uit van een keten van restaurants van Alain Ducasse. De wijn is perfect zonder nou een duidelijke wow-ervaring te geven, gereserveerd uit karaf – maar mocht vermoedelijk nog veel meer lucht krijgen. Helemaal in balans, voortreffelijk met een Terrine de Pied Cochon Sauce Tartare. De warme terrine met een croustillant omhulsel smaakt voortreffelijk. 

We gingen al eerder met de kinderen naar Chez Benoît. Een van de oudere kookboeken uit onze collectie, is een vertaald boekje Bistrogerechten van Alexander Watt uit 1957. Het bevat een prachtige omschrijving van het restaurant, dat inmiddels naar huidige maatstaven wel wat verouderd is. Maar daarvan is níets te merken op het bord. Ieder van  de gerechten etst zich een plaatsje in het brein. 




Domaine Vallet, La Croisette, R.D. 86, 07340 Serrières

Chez Benoît, 20 Rue Saint Martin, 4e Paris


dinsdag 16 juli 2019

ENSEMBLE, Rousette de Savoie 2016 Domaine des Côtes Rousses | Nicolas Ferrand


Op het eenvoudige schoolbord staan tien witte wijnen en tien rode wijnen. Op een ander bord staat het menu. Ik kies de witte wijn uit Savoie en vraag of die combineert met het voorgerecht van sardines. De gerant trekt een wenkbrauw omhoog: maar natuurlijk! Het etiket bevat heel veel namen, de echte wijninformatie staat op het achter-etiket. Thuisgekomen zoek ik de wijn op. De wijnmaker heeft op het etiket álle namen gezet van de medewerkers, druivenplukkers wellicht. Da’s mooi. De wijn is gemaakt van de druif Altesse die ook wel Rousette wordt genoemd. Laat rijpend, hoge zuurgraad, met frisse tonen van bergkruiden en citroen. Ik schrik wat van de zuurgraad. Maar dat gevoel is helemaal weg als we twee perfecte sardines nuttigen, die liggen in een hele milde citroendressing. Vandaag vertelde ik over de sardines bij mijn vishandelaar, die eerlijk aangaf alléén op vrijdag écht verse sardines te verkopen – en als ze er niet zijn, verkoopt hij ze niet. Waarmee ik maar wil zeggen: de lunch in Parijs krijgt nóg meer kleur. Le Baratin in Belleville is een onder wijnliefhebbers bekend adres; de eigenares wordt geroemd als uitvinder van de bistronomie. 
Nog even de wijn-spijsbijbel van Victoria Moore nageslagen op combinaties met sardines. De laatste zin: Intense, frisse, citroenige witte wijnen spoelen de mond schoon tussen de happen vis door – een rousette de Savoie bijvoorbeeld. Ik snap die opgetrokken wenkbrauw ineens beter. 

Le Baratin, 3 Rue Jouye-Rouve, 75020 Paris