zondag 31 maart 2019

VILLA 2009 Saten Franciacorta brut




Deze wijn proef ik blind in een serie van twee. Aan deze wijn geef ik de voorkeur: iets geler dan het andere glas, mousse over hele glas, kleine neus, nauwelijks geur, maar als de wijn langer in het glas is komen viooltjes naar voren, fijnere mousse, gistige smaak, licht appel, granny smith, en dan staat er écht in mijn aantekenboekje: champagne. Na onthullen blijkt het een Franciacorta. Een trouvaille, een vondst, deze Franciacorta. Want de andere wijn was een Ruinart Champagne, Blancs de Blanc, Brut, een wijn waar ik prettige herinneringen aan koester. Dit is dus echt een mousserende wijn om naar uit te kijken. Als je geen etikettendrinker bent. 


Franciacorta ligt in Lombardije. Rechts van Milaan, net iets links van Brescia. Metodo Classico wijnen van topkwaliteit, schrijft Hugh Johnson over dit gebied. 

 

maandag 25 maart 2019

Saint Nicolas de Bourgueil 2005 Cuvee Eclipse, Frederic Mabileau


Er zijn wijnen waar je een band mee hebt. Dat heeft vaak een reden. Zo dronken we Château Gloria Saint Julien bij de geboorte van onze dochter uit het geboortejaar van mijn vrouw. Château Tertre Rôteboeuf 1990 deed precies wat we ervan hoopten: we dronken perfectie op een kroonjaar- verjaardag. Château La Dominique Saint Emilion, buurdomein van Cheval Blanc, ontdekten we op aanraden van een goede sommelier op de dag dat onze dochter haar Masterstudie afrondde.

Deze Loirewijn uit Saint Nicolas de Bourgueil kreeg een mooie bespreking in La Revue du Vin de France en ik reserveerde twaalf flessen bij het domein. Toen we die gingen afhalen, verzuchtte de wijnbouwer: ze doen een moord voor deze cuvee in Parijse brasseries. Zo’n uitspraak maakt je extra gelukkig met die flessen. De wijn was vanaf het begin opmerkelijk en lekker. Gemaakt van cabernet franc van wijnstokken die 45 tot 65 jaar oud zijn. Van argilo-calcaire terroir. Deze fles heeft zo’n twaalf jaar in de kelder gelegen, is nu veertien jaar oud.  Mabileu is een serieuze wijnbouwer. We kwamen er ooit in oogsttijd en zagen de enorm lange selectietafel waar een tiental medewerkers onregelmatigheden uit de geoogste druiven haalde. De wijn heeft een ‘rijke’ geur met zowel fruit als mineralen. Wat kreupelhout, pruimen, een zekere frivoliteit. De balans is adembenemend, volstrekt levendig, deze wijn heeft ook veel toekomst. De wijn maakt me emotioneel. Waarschijnlijk zijn die flessen in Parijse brasseries al lang gedronken… en bereikt de wijn nooit deze perfectie. Weet je wat? Ik check het even. En jawel… de 2014 Eclipse staat op de kaart van Au Villages desTernes in Parijs. Vijf jaar oud. Er staat wel een 2005 op de kaart, ‘un rareté’, Clos de Vougeot. Een Loire wijn zo perfect laten rijpen… daar moet je toch een liefhebberskelder voor hebben.

zondag 10 maart 2019

Initial BB Vin de France 2013 Rene Mosse


Waarom bel je niet, vroeg wijnbouwstudente Lisanne In Montlouis. Ik verontschuldigde me voor mijn beperkte Frans. Nou dat geeft toch niet, de zonen spreken vast Engels, zei ze. Ik had haar verteld dat mijn emails aan Rene Mosse voor een bezoek niet werden beantwoord. Enfin, de stoute schoenen aangetrokken, gebeld… niet opgenomen. Op een doordeweekse dag besluiten we het erop te wagen en rijden naar St. Lambert de Lattay in Anjou. Precies op het moment dat we het wijndomein hebben gevonden, draait een grote bestelwagen naar binnen. Rene Mosse! En ja, we mogen proeven. 


De wijnbouwer blijkt goed Engels te spreken. Hij was in Nederland, Amsterdam, en daar was het heel koud. Ik koester zulke bezoeken, Lief en ik hebben inmiddels aardig wat wijnbouwers van naam en faam persoonlijk ontmoet. En pareltjes aan de kelder toegevoegd. 

Deze wijn heeft kleurontwikkeling. En natuurlijk depot dat vrolijk dansend de hele karaf vult. Mijn wijnvrienden kijken bezorgd, is er een zeefje nodig? Acht, giet maar in. De geur is genieten, complex. Ik ruik iets van hooi, appel, bloemen en ook rozen. De wijn heeft goed concentraat en een verbazingwekkend spel tussen zuur en een pietsie zoet. Heel bijzonder. Een van de topwijnen uit de Anjou, voor wie het wil kennen... een 'acquired' taste.

Affiche in het proeflokaal... humor!
Agnes en René Mosse waren jarenlang uitbaters van een drukbezochte wijnbar in Tours. Zo inspireren wijnbouwers als Jo Pithon en François Chidaine hen om zelf wijn te gaan maken. Ze bezoeken het wijnbouwlyceum in Amboise. Daarna werkt René in de Bourgogne en koopt twintig jaar geleden (1999) het domein in Saint Lambert du Lattay. Ze passen veel bio-dynamische methodes toe, geen ingrepen in de vinificatie: natuurlijke gisten gebruiken, niet chaptaliseren, niet aanzuren, geen enzymen of andere toevoegingen gebruiken, geen klaring. Sulfiet alleen mondjesmaat.