zaterdag 20 oktober 2018

Rocca di Frassinello 2013 Toscana

Het is altijd interessant als grote wijnmakers samenwerken. In het Toscaanse Maremma is Rocca di Frassinello een samenwerking van Castellare di Castellina en Domaines Barons de Rothschild - Lafite. Ik kreeg de kans deze wijn te proeven in een blindproeverij om te oefenen voor wedstrijden dank zij wijnvriend Diederick. De wijn sprong boven andere uit door een mooi stinkertje en een heel klassieke opbouw. De hoge zuren hadden me op het spoor van Italië moeten zetten. 

 

De wijn wordt gemaakt van sangiovese en Franse druiven zoals cabernet sauvignon en merlot. De kelder heeft de sfeer van een groot theater, ontworpen door designer Renzo Piano. De wijnen brengen 14 tot 16 maanden door in fust. Heel interessante wijn.



zondag 9 september 2018

Château Montus 1999 Cuvee Prestige Madiran (magnum)


Het opbouwen van een goede reputatie voor een wijn, dat duurt lang. Publiciteit helpt. Er zijn in allerlei landen wijnbladen die ieder jaar wijnbouwers in het zonnetje zetten: het talent van het jaar, de wijnmaker van het jaar. Ben je uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar dan is dan nog allerminst een garantie voor meer succes. Er zijn heel ingetogen, introverte goede wijnboeren. Een zekere mate van extravertie, ‘guts’ om bijzondere dingen te doen, die zijn ook nodig. Alain Brumont werd Frankrijks beste wijnmaker, da's best bijzonder voor een wijnbouwer uit het Zuid Westen.

Alain Brumont
Alain Brumont is uiterst talentvol. Zijn wijnen kregen bij de Brabantse Wijsociëteit altijd positieve commentaren. Alain Brumont nam het wijngoed Bouscassé van zijn vader over in 1979. Hij kocht Montus in 1980, kocht meer wijngaarden aan. Hij realiseerde nieuwe kelders op Bouscassé in 1988 en nieuwe kelders  op Montus in 1995. Dat zijn belangrijke verbeteringen die ook in de wijn terug te proeven (kunnen) zijn. In de loop van de jaren heb ik veel Madiran mogen proeven. De cuvee Prestige 1989 en 1995 maakten grote indruk. Ik koester goede herinneringen aan 1998 en 2001. Ze zijn gemaakt van de tannat druif, die zorgt voor vaak wat harde wijnen die echt tijd nodig hebben om te rijpen. Alain Brumont heeft met zijn ondernemerschap Madiran uit Zuid West Frankrijk op de kaart gezet. Als er nu een Bouscassé of Montus in het glas komt, geeft me dat altijd een prettig gevoel. Ondertussen maakt Brumont al zo’n veertig jaar mooie wijnen en zal ongetwijfeld erover denken om het stokje te gaan overgeven. Bij wijnvriend en wedstrijdteamlid Noël komt een Montus 1999 op tafel, in magnum, de flesmaat waarin wijn mooier rijpt. Cuvee Prestige. Bijna twintig jaar oud charmeert deze wijn enorm met zijn bouquet, vooral als de wijn wat lucht heeft gehad. Prachtige vanille, mocca en chocolade, een rijke geur. Ook vaag iets van rozen. De smaak is… verdorie… nog steeds wat tanninerijk. Daar is die tannat altijd goed aan te herkennen. De wijn is al prachtig, maar voor mij nog niet à Point. Mag langer liggen. Het is een mooie ervaring om Montus te drinken. Altijd.

zondag 13 mei 2018

Château Roslane 2011 Coteaux de l'Atlas Maroc


Ik hou van de Wijngids van Hugh Johnson. Hij schrijft altijd prettig compact. Die wijngids is een encyclopedie in het klein. Is een domein van eigenaar veranderd?  De gids maakt er melding van. Is een domein al jaren de weg kwijt. Dan staat dat (prudent) er zeker in. Frankrijk beslaat in het boek ongeveer een vierde van de omvang, in totaal 100 pagina’s. Héél Noord Afrika beslaat een halve pagina. Noord Afrika is in de gids Algerije en Marokko. Beide landen die bezet zijn geweest door Frankrijk. Ooit behoorde Noord Afrika tot de grootste wijnproducenten van de wereld. Maar nu stelt het zo goed als niets voor. Marokko heeft ambities, zegt Johnson en trekt ook Franse investeringen aan.


Les Cellier de Meknes is de grootste producent van Marokko. Château Roslane is hun topproduct. Het domein is goed geoutilleerd met oa druivensorteertafels, roestvijstalen vaten en een enorme kelder voor zowel vaten als flessen.  In 1998 is de eerste gecontroleerde herkomstbenaming uitgeroepen door het Ministerie van Landbouw: AOC Les coteaux de l’Atlas. Hoe proeft de wijn daarvan? Wijnvriend Just zette Château Roslane 2011 op tafel. Mijn aantekeningen zijn louter positief: rijke geur, ceder, mooie aandronk, goed concentraat, bitterrijke smaak op de tong (een tikje ongewoon, daar zou je kunnen determineren dat de wijn niet uit een klassiek wijnland komt), en ook laurier, mocca en chocolade. Erg mooie wijn van cabernet sauvignon, merlot en syrah. Op basis van dit glas zou ik zeker zegen: Marokko telt mee in wijn. 

maandag 29 januari 2018

Nossa Calcário 2015 Bical Filipa Pato & William Wouters

Een Portugese wijnmaakster die groot voorstander is van natuurlijke wijnen. Ze is de partner van een Vlaamse chef/restaurateur William Wouters. Afgelopen jaar ontdekt bij een proeverij van de Brabantse Wijnsociëteit, rood van de Baga druif. Fluks reed ik het weekend daarna naar de Belgische importeur.En kocht daar ook wit, van de Bical druif. En die verrast me. Een frisse geur met veel vanille, zelfs zoveel dat ik me kan voorstellen dat andere proevers het te houtgedomineerd vinden. Iets van peer en citrus, maar vooral: v e r f i j n i n g. Een heerlijk glas wijn, dat ik zowel combineerde met een visgercht als op de tweede dag met dim sum. De wijn bleef het goed doen. Fillipa Pato is een dochter van Luis Pato, gerespecteerd wijnmaker in Bairrada.

Brachetto d'Acqui Malgra

 
Mousserend en rood. De druif Brachetto geeft veel soorten wijn: van droog en stil tot zoet en mousserend. In Piëmonte heeft de druif een eigen herkomstbenaming: DOC Brachetto d'Acqui. Dank zij wijnvriend Just proef ik deze wijn bij een proeverij van alleen maar mousserende wijnen uit Italië. Een verfrissende curiositeit, zegt Oz Clarke, die de rode stille passito meer karakter toekent. Enfin, dat mag. Ik val als een blok voor het curieuze: lekker fris, fijne aardbeitjes en een prettige smaak. Een charmeur!

www.solovino.nl