maandag 29 september 2014

Pheasant’s Tears Saperavi Qvevri 2010

Zo'n vierduizend hectare wijngaard is in Georgië beplant met de Saperavi druif. Jancis Robinson noemt de druif een essentiële Georgische druif die diepgekleurde stevige wijnen voortbrengt,  aanvankelijk wrang, wie de wijn laat rijpen wordt daarvoor beloond. Deze wijn is biologisch gecertificeerd en komt uit Kachetië. Alle wijnen van Pheasant's Tears worden gemaakt in kvevri's (grote amforen), die worden ingegraven in de grond en waarin de druiven met schil, pit en al fermeteren. De oudste amfora's die Pheasant's Tears gebruikt komen uit de negentiende eeuw. De Georgische wijnmakers hebben de Saperavi druiven met schil en rood vruchtvlees negen maanden laten weken. Reken maar dat de wijn dan heftig gekleurd is. Waar tref je nog wijnen die in amfora zijn vergist?  Curieus is dat. Leuk curieus!  Wat we zien in het glas is zwart, doet sterk denken aan de ouderwetse Cahors of Madiran. Daar kun je dus proevers mee voor de gek houden. Wát een concentraat! En een enorm expressieve neus, met laurier, drop, kruiden, gestoofde pruimen en bes. Harmonieuze smaak, dit is een mooie wildwijn tsjonge! 
www.anderewijn.nl

zaterdag 20 september 2014

Domaine du Vieux Lazaret 2003 Châteauneuf du Pape, Cuvée Exceptionelle

Een wijn om bij herfstweer in een Chesterfield stoel te genieten: neus met sigarentabak, kruidigheid, vanille, aards, truffeltonen. Rondeur in de smaak met een zoetje. Prachtige belegen wijn die een sfeer oproept uit Marten Toonders beste Bommelboeken. Past ook uitstekend bij september / oktober, met winderige en regenachtige dagen. Afgelopen dinsdag geproefd bij de Brabantse Wijnsocieteit, een wijn die werd ingebracht door wijnvriend Hans. De familie Quiot is producent van de wijn, wijnmakers sinds 1748. Het domein in  Châteauneuf-du-Pape telt maar liefst 90 hectare. Domaine du Vieux Lazaret is daarmee het grootste domein in Châteauneuf-du-Pape. Ruim 80 hectare van de wijngaard is beplant met rood en bijna 10 hectare met wit. Domaines du Vieux Lazaret telt 30 parcelen met wijnstokken van gemiddeld 30 jaar oud. De bodemsamenstelling is divers: er zijn wijngaarden met stenen, terrassen met zand en grind en ook kleibodems met veel kalksteen. Deze Rhônewijn wordt gemaakt van voornamelijk Syrah, Grenache, Mourvèdre, Cinsault; de Cuvée Exceptionelle bestaat uit een selectie van de beste vaten en is alleen gemaakt van Syrah met wat Grenache. Volledige ontsteling, pré-assemblage van de verschillende druivensoorten vervolgd door een maceratie van 15 tot 21 dagen met dagelijkse overpompingen om meer kleur, tannine en aroma uit de schillenhoed te trekken. De cuvée Exceptionelle heeft 12 maanden op betonnen vaten gerijpt en 12 maanden in eiken vaten. De wijn is nu elf jaar oud. Het is mijn laatste fles, zei Hans met wat spijt in zijn stem, want de algemene opinie was dat de wijn nu à point was maar zeker nog bewaard kan worden. 2003 is een ultiem warm jaar, waarvan vaak werd beweerd dat de wijnen niet oud zouden kunnen worden. Deze fles logenstraft dat beeld.

dinsdag 9 september 2014

Leclère-Pointillart Champagne Premier Cru Millésime 2005

Ode aan de kleine wijnboer. Deze propriétaire-récoltant liet zijn champagne zes jaar 'sur lattes' rijpen en dat geeft deze wijn een bijzondere charme. Gemaakt van 50% chardonnay en 50% pinot noir. We lopen deze wijnbouwer tegen het lijf bij de fameuze feesten van de gerookte knoflook in het Noord Franse Arleux. Hij staat op de markt met een witte autobus, drie terrastafeltjes en wat plastic stoeltjes. Niet een entourage waar je een fantastisch glas champagne verwacht, maar het kan verkeren! 

http://www.leclere-pointillart.com/fr/depart/