Wat is de ideale rode lunchwijn? Een voorwaarde is dat de
wijn licht is. De lichtste rode wijnen komen van druiven als gamay en pinot
noir. Ik dronk ooit tijdens de lunch een wondermooie Auxey-Duresses. En er zijn
fantastische lichte Spätburgunders. Ook denk ik met veel plezier terug aan de
curieuze grolleau druif, waar een meegenomen doosje wijn uit de Loire zo’n jaar
lang heel veel plezier verschafte. Vorig jaar organiseerde ik een Jura proeverij
bij mijn wijnsociëteit. Nu ik terugkijk op de proeflijst, zie ik dat wit de
boventoon voerde. Dat zou ik nu misschien anders doen. Ik schonk toen een
Poulsard vieilles vignes van Domaine A et M Tissot, een bio-dynamisch werkend
domein. De wijn kreeg nauwelijks de handen op elkaar. Och, een eenvoudige
sloeberwijn, zei iemand. Wijnvriend Noël zei: maar proef nou eens góed, dit is
een uiterst elegante wijn met enige verfijning. Hij is een liefhebber van
verfijnde wijnen. Toen ik Domaine des Bodines op de kaart zag staan in restaurant
l’Epicurie du Cirque in Antwerpen twijfelde ik maar heel even. Die Poulsard
moet een ideale lunchwijn zijn! Lars
Daniëls MV noemde de Poulsard in een artikel over Jura en Arbois wijnen “een
blauwe druif met een lichtgekleurde, dunne schil, die op zijn best aan aardige
Alsace pinot noir doet denken. Hij wordt dan ook veel voor rosé gebruikt. De
andere inheemse blauwe druif van de Jura, trousseau, geeft wijnen met meer
kleur en karakter.” Jancis Robinson noemt Poulsard ‘an ancient, perfumed Jura
specialty.” De Poulsard is in geschriften in 1386 al genoemd, oorspronkelijk
komt de druif uit Franche-Comté in Oost Franrkijk. De naam van de druif zou wel
eens afgeleid kunnen zijn van de kleur van de druiven, Poulsard lijkt op ‘pelosses’
dat in het lokale dialect staat voor wilde pruimen. De druif bloeit en rijpt
heel vroeg en is daardoor heel gevoelig voor voorjaarsvorst. Deze Domaine des
Bodines heeft een verrukkelijke neus met een zweem van framboos, de wijn
spartelt met plezier in de mond, ultra lichte zuren en drinkt verraderlijk
gemakkelijk weg. Een prachtige lunchwijn. Genoten bij een gerecht van
varkensvlees van de schouder met bloemkool, courgette en gerst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten