Wie niet beter weet en deze namen ziet, denkt aan Opera
sterren: Pignolo en Schioppettino. Deze wijn is gemaakt van twee Italiaanse opmerkelijke
druiven. Beide druiven komen voornamelijk voor in Friuli. Pignolo betekent in
het Italiaans zoveel als ‘kieskeurig’. Schioppettino staat voor ‘geweerschot’. De
Pignolo heeft lage rendementen en maakt intens diep gekleurde, stevige wijnen,
geschikt voor houtrijping. De Schioppettino geeft aromatische wijnen met soms
een pepertoets. Met dit glas ben ik echt gelukkig. Je steekt de neus in het glas en je weet meteen: serieus
glas. Kruidige tonen en veel mineralen. Lichte pruimentoon en een zweem rood
zomerfruit. Lekkere harmonieuze smaak met souplesse. Drink ik de wijn bij het
eten, dan gebeurt er iets! We drinken de wijn bij geroerbakken broccoli met
zijhaas. Het vlees is aanvulling op de groente. Het roerbakken gebeurt met dunne
schijfjes geschilde gember, lenteuien en knoflook. Bij de groente komt zijhaas die
is gemarineerd in wat sojasaus. Bij de bereiding wordt ook Shaoshing wijn en
wat oestersaus gebruikt. Prachtig recept van Yan Kit So. Wij aten dit met mie.
Bij het eten komt in de wijn ineens mocca, chocolade en ook
cederhout/sigasrenkistjes naar voren. En een fluweeltoets. Nou ben ik altijd al
dol op curieuze flesjes van bijzondere druiven, maar als die wijn zich opent
als een pauwestaart, dan ben ik helemaal verkocht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten