Heb je ook flesjes van curieuze druiven?, vraag ik. Ehhm,
nee, eigenlijk alleen van bekende druiven. Maar probeer dit eens, dit is een
curieuze herkomst: vignetti delle dolomiti. Deze wijn is gemaakt van een
Bordeaux blend van druiven, zegt de wijnhandelaar. Zo gezegd, zo gedaan. En ik
drink deze wijn aan het begin van een lang weekend, bij een gegrilld eendeborstfilet
en zuurkoolstampotje. De wijn toont zich
‘een vriendje’ zoals mijn Lief dat noemt. Soepel, harmonieus, prettig, goed
doordrinkbaar. Neus met een vleug laurier en wat pruimen. Dit is een lekker
glas, nu vijf jaar oud, een plezierwijn. De wijn heeft gerijpt op grote fusten
van slavonisch eikenhout (80% van de druiven, 18 maanden) en het resterende
deel op kleine fusten van Frans eikenhout (6 maanden). Dat hout is werkelijk
perfect gedoseerd en stoort geen millimeter. Het doet mij terugdenken aan mijn
eerste eigen proeverij – eenentwintig jaar terug – bij de wijnsociëteit. Ik had
toen een Italiaanse wijn van een Bordeaux blend naast een Bordeaux gezet. En
verhip… die rode wijn werd feilloos gedetermineerd: klassieke druiven maar dan
uit Italië. Het maakte dat ik met ontzag naar de proevers in het gezelschap
opkeek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten