Ode aan de druif semillon. Die is tot nu toe één keer
genoemd op dit curieuze druifjes blog, als druif voor Sauternes, vijf jaar
geleden. Hoog tijd om er nu de aandacht eens op te richten. Noble One is
gemaakt van semillon. En komt van de Hunter Valley uit Australië (dat land
staat ook nog niet op deze blog).
Oz Clarke beschrijft uiterst vervelende omstandigheden in
Hunter Valley ten noorden van Sydney in Australië, waar semillon al sinds begin
19e eeuw staat aangeplant. Tropische stormen spoelden goede
bodemsoorten weg. Subtropische hitte in de zomer. Frequente droogte in de
winter. Net voor dat de “ongelukkige druiven rijp zijn, stuurt de natuur
tropische cyclonen langs de kust. Maar in de jaren dat de natuur
verschrikkelijke dingen doet en het alcoholpercentage van de wijn nauwelijks
negen of tien bedraagt, als de trossen geoogst worden om de oogst te redden, is
het resultaat – als u tien jaar geduld hebt om de wijn te laten rijpen – een van de beste witte wijnen.”
Noble One proefde ik in 2014 voor het eerst, toen wijnvriend
Berry Noble One 2008 naast Château Coutet 2003 schonk bij een blindproeverij. Beide
wijnen zijn gemaakt van sémillon die is aangetast door de edele rotting. De
Sauternes werd weggeblazen door de Australische wijn met rabarber en perzik in
de neus, honing vooral, en een ongelofelijk perfecte balans. Mijn aantekeningen
van toen: het is niet alleen nectar op de tong (veel zoet) maar zuren die de
wijn een jeugdig elan, wat gepaste overmoed geven: frisse, filmende smaak met
wat amandel in de mond, geweldige zoet/zuur verhouding. Een maand of drie
geleden kreeg ik na een proeverij een zoete wijn in het glas, met de vraag: wát
is dit? Ik dacht aan een Moezel Beerenauslese. Maar het was Noble One 2009.
Toen ik de jaargang 2001 op de wijnkaart zag staan – ook nog
met een vriendelijke prijs – twijfelde ik niet: die willen we graag proeven. De
sommelier gaf aan dat de wijn vrijwel nooit wordt gekozen. Het zien van een
diepe donkere mahoniekleur maakte al spijtgevoelens bij mij los: oef, grote
kans dat deze wijn niet meer drinkbaar is? En dan moet je ook nog eens
protesteren… Geen fijn vooruitzicht. Wel, ik zat er compleet naast… De wijn is
excellent. Heel prominent abrikoos in de geur. Ingetogen zoet in de uiterst
gebalanceerde smaak, een waar genot om te drinken, deze 18 jaar oude
dessertwijn. Zoals gezegd: Ode aan semillon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten