maandag 31 oktober 2016

Uniqato Ruen 2013 Damianitza Winery Bulgarije

Dromen mag natuurlijk altijd. Dromen van het drinken van beroemde wijnen. Wat dat betreft ben ik een bevoorrecht mens. Alle Premier Grand Crus uit de Bordeaux passeerden al eens de tong, de beroemde Chateaux Petrus en Le Pin uit Pomerol passeerden al eens de tong, Clos de Vougeot en Echezeaux passeerden al eens de tong, ja zelfs d’Yquem al geproefd. Vaak zijn dit goudgerande momenten. En hoewel het schitterend is om zeldzame wijnen te proeven, gaat mijn hart altijd vooral sneller kloppen van een wijn die is gemaakt van een zeldzaam of curieus druifje. De Klevener de Heiligenstein, Romorantin, Mavrodaphne, Pecorino, enfin te veel om op te noemen. Daarom is het natuurlijk prachtig om de Uniqato 2013 te proeven van Ruen. Jancis Robinson beschrijft in haar Winegrapes dat er maar 8 hectare van is aangeplant.  
De Ruen is een kruising van Cabernet Sauvignon en Melnik druif. De Damianitza Winery maakt wijnen uit de wijngaarden van het voormalige niemandsland tussen Bulgarije en Griekenland. De Damianitza Winery is opgericht in 1940, ongelukkig natuurlijk. Direct na de oorlog werd Damianitza Winery net als andere bedrijven genationaliseerd. Géén impuls voor kwaliteit. Het plaatsje Damianitza ligt in het uiterste zuiden van Bulgarije, pal aan de grens met Griekenland. Hier werd door de Bulgaren een strook van 5 tot 10 kilometer zwaar bewaakt niemandsland ingericht. De wijnmakers die er een wijngaard hadden mochten hier als enige komen, schrijft www.anderewijn.nl de importeur van deze wijn. Daar stond voornamelijk de Melnik druif aangeplant. Betaalbare wijnen die in Nederland populair waren in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Na de val van de Muur is de Damianitza Winery in 1997 geprivatiseerd. Damianitza Winery werkt samen met boeren, een kleine coöperatie. De nadruk ligt op inheemse druivenrassen als Melnik en Ruen, al is er zijn er sinds er geprivatiseerd is ook internationale rassen aangeplant als Cabernet Sauvignon en Merlot.
Deze wijn is echt genieten. Robijnrood. Heel expressief. Met van alles in de geur: mocca, chocolade, kruidnagel. De geur doet me een beetje aan een krachtige Cru de Beaujolais denken, zó plezierig is de wijn. De smaak heeft een fluwelige aanzet en fikse zuren en dan ook… veel kracht, echt een slag in je gezicht. De wijn van deze curieuze druif doet ook een beetje wegdromen. Schoonheid is zichtbaar geworden liefde, zei Plato.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten