Het honderdste curieuze flesje komt uit een van de
allermooiste delen van de Coteaux du Layon, namelijk Chaume. In 1950 werd een
AOC aan het gebied toegekend. Nu zijn er zo’n 1.400 hectares en het totale
gebied omvat 27 gemeenten. Een deel daarvan mag zijn naam koppelen aan de AOC,
samen vormen die villages zo’n 300 hectares. Binnen dit gebied liggen twee
bijzondere Crus, namelijk Bonnezeaux en Quarts de Chaume. Deze wijn komt van
wijngaarden die tegen het Quarts de Chaume gebied aanliggen, de wijn komt uit
de gemeente Rochefort. Er zijn 70 hectare wijn in deze herkomstbenaming, de toegestane maximale hoeveelheid wijn om te maken in slechts 25 hl/ha. De chenin blanc druiven voor deze
edelzoete wijn worden in opeenvolgende gangen door de wijngaard geplukt, het is
zaak om de rijpe druiven en overrijpe druiven te plukken, de laatste zijn
aangetast door de edele rotting.
Deze wijn is volstrekt vitaal en vief. Nu achttien jaar
oud, maar zou zomaar nog tien of twintig jaar langer in de kelder kunnen
liggen. De kleur heeft een goudzweem gekregen. In de neus hele mooie tonen van
lavendelhoning en Turks fruit. De wijn heeft een vettige viscositeit en als de
wijn de tong beroert proeft dat fluwelig. Prima balans tussen zoet en zuur. De
wijn is een feest bij een lekkere wildpaté, die de wijn erg flatteert. Past
natuurlijk ook bij een mooi stukje rillettes voor het
diner. Of als meditatiewijn. Vandaag drink ik de wijn bij die wildpaté op een gewijd Sint Hubertus broodje.
Santé.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten