donderdag 17 mei 2012

Château la Bergalasse 1999, Côtes de Saint Mont, vin délimité de qualité supérieure

Stel: je bent naar een mooi concert geweest van een befaamd orkest. Daar praten we graag over. Om collega’s en familieleden deelgenoot te maken van die ervaring. Een Champions League duel of wedstrijd van het Nationale team? Een concert van de Toppers of balletvoorstelling van het Bolshoi Ballet? Dikke kans dat we er tien jaar later nóg over praten als die ervaring positief was. Toch wil ik hier een belangrijk punt maken. Voor ons alledaags welzijn en geluk zijn de bakker, slager, groentenman en wijnhandelaar belangrijker dan de Geweldige Artiest of Bekende Nederlander. En dat is precies zo met wijn. Die lang gekoesterde Hoge Wijn die open gaat bij een diner ter gelegenheid van een Kroonjaar… natuurlijk, da’s geweldig. Maar de wijn die we zorgeloos kunnen openen, die we dagelijks (kunnen) drinken… de wijn die we combineren met eten zoals dat nu eenmaal uitkomt… die wijn, is écht belangrijk. Château la Bergalasse is zo’n wijn. Een wijn van bescheiden komaf - Côtes de Saint Mont - en ook al een bescheiden predikaat: vin délimité de qualité supérieure. Midden vorige eeuw ontstond deze kwalificatie tussen vin de pays en appellation d’origine contrôlée in. Ik heb altijd véél sympathie gehad voor deze VDQS wijnen. De kwalificatie is opgeheven met ingang van 2012, de jaargang 2010 is de laatste die als VDQS op de markt kan worden gebracht. René van Heusen berichte dat de Franse overheid eind 2007 besloot tot afschaffing van de VDQS. De gebieden die op dat moment nog een VDQS status hadden kregen de keuze om door te gaan als AOC (met strengere regels) of als IGP  (indication géographique protégée), met minder strenge productievoorschriften. Côtes de Saint Mont ging verder als AOC.
Château la Bergalasse is gemaakt van tannat, cabernet sauvignon en cabernet franc. Bij een eerdere jaargang (1996) maakte ik mee dat de wijn zich nu eens liefelijk presenteerde, dan weer heel bars. Dat kan liggen aan mijn humeur, of bijvoorbeeld aan de combinatie met voedsel. Deze 1999 combineerden we met een gebakken varkenshaasje, krielaardappeltjes en rode kool. Bruine rand en geëvolueerde kleur. Een boerse neus met nog duidelijk zomerfruit, kruidnagel/laurier. Als je de neus in het glas steekt waan je je in de tabakwinkel. Leer ruik ik ook. De wijn is nu volledig op dronk, lekker soepel maar ook nog met veel spel. De wijn houdt spanning, zelfs na 13 jaar. Didier Tonon heeft een wijn gemaakt die je onmiddellijk kunt schenken én fijn kunt volgen in zijn ontwikkeling. Maar vooral een wijn die belangrijk is voor alledaags welbevinden en geluk. Op deze website als ode aan de VDQS wijnen.

zondag 6 mei 2012

Barbeito Madeira Malvasia


Malvasia. Het is niet één druif, maar een druivenfamilie. Zegt Oz Clarke. En ook: de meest echte malvasias zijn subvariëteiten van malvasia bianca, groeit in Italië, Spanje en Portugal. Tja, ik dronk een wel heel fraaie witte wijn van Malvasia in Rome, in trattoria Cul de Sac, die kwam uit Lazio. Typisch zo’n ‘vakantiewijn’ – daarna niet meer genoten. En om nou te zeggen dat Madeira vaak open gaat in Huize vdB, nee, dat is ook niet zo. Dus met recht een curieus flesje, deze Barbeito Madeira. De Malvasia druiven komen van wijngaarden uit Arco da Calheta en Prazeres. 5 jaar gerijpt in canteiro, zegt de wijnhandelaar. De traditionele huizen laten hun wijn vijf jaar lang op vaten rusten en verwarmen door de zon. Men noemt de verwarming door de zon zoals die door kleinere en conservatieve barros wordt toegepast: de canteiro-methode. Zo is dus ook deze Madeira gemaakt. De wijn is nootachtig en harmonieus. Een mooi glas als aperitief op de zondag. Of ’s avonds als je zin hebt in één glas; wij dronken dat glas bij de uitzending van het bevrijdingsconcert op 5 mei met sopraan Karin Strobos (wow!), Guus Meeuwis en Sabrina Starke. Dat concert geeft een feel-good gevoel en iets weemoedigs, vooral bij het lied “We’ll meet again”.  Een prima glas om in een mijmerstemming te blijven.